• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Jammer genoeg moet ik deze persconferentie met slecht nieuws afsluiten. Ik heb woensdag een bericht van mijn vriend Churandy Martina ontvangen. Churandy liet weten dat hij voortaan namens Nederland zal uitkomen”. Dit vertelde een teleurgestelde premier Gerrit Schotte gisteren.

“Het is een trieste, maar begrijpelijke keuze”, aldus Schotte. Churandy heeft altijd aangegeven dat hij voor Curaçao wil uitkomen. De voorkeur ging naar zijn eigen vlag en volkslied en dat kan nu niet. Alteten zoals Churandy doen veel meer aan de promotie van Curaçao dan wij als overheid kunnen doen.”

Schuld van de vorige regering
Schotte verweet de vorige regering, met name de PAR-gedeputeerde en minister van Sport, dat Martina voortaan Nederland vertegenwoordigd. “We wisten al jaren dat de Antillen op een gegeven moment niet meer zouden bestaan. De overheid moest ervoor zorgen dat Curaçao een eigen Olympisch Comité zou krijgen, zodat onze atleten hun eigen land kunnen blijven vertegenwoordigen. Ik neem de vorige regering heel kwalijk omdat zij geen duidelijk beleid hadden.”

Lidmaatschap opgeheven
De internationale atletiekfederatie (IAAF) besloot vorig jaar om de lidmaatschap van de Nederlandse Antillen te schrappen. Doordat Curaçao niet volledig onafhankelijk is besloot de IAAF om Curaçao ook niet als land te erkennen. De federatie liet toen weten dat onze atletiekatleten namens Nederland uit moeten komen. Het Internationaal Olympisch Comité vond deze beslissing een beetje drastisch en kwam met een andere oplossing. De Antilliaanse atleten kregen de optie om tijdens de Zomperspelen in Londen als onafhankelijk atleet mee te doen.

Niet verrassend
Uiteindelijk koos Martina voor Nederland, een beslissing dat niet erg verrassend is. “Churandy zal volgend jaar voor Nederland uitkomen. Dat kan niet anders”, vertelde manager Caroline Feith destijds tegenover het ANP. “Natuurlijk wil Churandy niet als onafhankelijk atleet meedoen aan de Spelen”, ging Schotte verder. “Stel je voor dat hij een medaille wint. Dan gaat ineens een witte vlag omhoog en wordt er een Olympisch lied gespeeld. Dat kan toch niet. Churandy zou daar met zijn eigen vlag moeten staan.”

Brian Mariano
Onze andere sprinttopper, Brian Mariano, heeft vorige maand voor het eerst namens Nederland deelgenomen aan een grote competitie. De sprinter stond namens Nederland op de finale van de 60 meter sprint op het EK. Mariano eindigde uiteindelijk als zesde, maar had in de halve finale wel het Nederlands record gebroken (6,60 seconden). Afgezien van Martina en Brian Mariano zullen Obed Martis (Nederlands kampioen 200 en 400 meter) en het mannenestafetteteam ook Nederland vertegenwoordigen.

11 reacties op “Churandy loopt voor Nederland”

 1. Beste gerrit, ik heb het gevoel dat je het niet goed begrijpt. Als een atleet een dopingcontrole weigert, betekend dit automatisch diskwalificatie, ik heb nog niet meegemaakt dat een atleet vrijwillig om een dopingcontrole vraagt. Denk hier eens over na.

 2. @gerrit, Schotte heeft het heel druk idd met reisjes en in bed duiken met jonge dames

 3. Totekki een atleet hoeft niet altijd een dopingcontrole te krijgen tijdens wedstrijden en om een record te laten erkennen moet je dopingcontrole ondergaan. Dus zelf vrijwillig een dopingcontrole aanvragen.

  Toch is het wel lachen met de uitspraken van de Ministers en de Premier! Wanneer komt er hier een roddelblad….Schotte heeft het erg druk.

 4. Ik heb gehoord dat Churandy niet meer wenst uit te komen voor Curacao omdat hij zich diep en diep schaamt voor de regering. En hij wil niet goud winnen in London en dan met Schotte en andere corrupte kornuiten op de foto staan. Daarom maar lopen voor de vijand!

 5. Mijn vader was in de jaren 60 onderwijzer ons eiland. Wanneer er iets gebeurde op het schoolplein en hij de daders bij de oren vatte was steevast het antwoord “Is niet ik meneer, is hij”. Als ik Schotte zo hoor dan kijk ik even naar boven en denk “pa er is niets verandert, hoor!”

 6. Mijn beste Zonnemeisje het is nog niemand voor langere periode gelukt om van twee walletjes te eten. Op een gegeven ogenblijk gaat het fout. Dopingcontrole weigeren betekend volgens mij, diskwalificatie, dus ik begrijp je argument niet.

 7. Aanvulling/c.q. correctie:
  Nederlands record, maar toch weer niet
  Op dinsdag 11 juli 2006 liep Churandy Martina in Lausanne een Nederlands record op de 100 m van 10,10. Precies een jaar later evenaarde hij tijdens de Super Grand Prix in Lausanne deze tijd. Martina liep reeds eerder (op 15 april 2006) in El Paso met een nog net toelaatbare wind van 1,9 m/s een tijd van 10,04, maar deed toen geen moeite om dit als Nederlands record erkend te krijgen. Hij zou dan namelijk een dopingtest moeten aanvragen, wat hij meerdere malen hiervoor ook al verzuimd. Hij is niet geïnteresseerd in een Nederlands record, wat blijkt uit zijn antwoord aan het Algemeen Dagblad: “Nee, een Nederlands record zegt me niet zo veel. Ik loop voor mezelf, wil elke dag beter worden. Ik loop zeker niet om Nederlandse records te vestigen.”[1] De Nederlandse Atletiekunie schrapte zijn Nederlandse record in november 2007, omdat hij op internationale toernooien voor de Nederlandse Antillen uitkomt en niet voor Nederland.

 8. krijgt Churandy nu ook zijn Nederlandse records terug, die hij heeft moeten inleveren omdat hij geen “eur”nederlander was???

 9. Haha, nee.. meneer Schotte begrijpt er weer niets van inderdaad. Mijns inziens maakt het hem ook geen drol uit. Als zijn kop maar in de krant staat. Lekker belangrijk die man, puh.
  Laat Churandy maar lekker onder de NL vlag lopen, komt ie tenminste verder mee.
  Go Churandy!

 10. Doordat Curaçao niet volledig onafhankelijk is besloot de IAAF om Curaçao ook niet als land te erkennen. Ja Schotte neemt het de vorige regering dus kwalijk dat zij niet voor volledige onafhankelijkheid zijn gegaan, hijzelf heeft recentelijk zelf nog gezegd dat Curaçao nog niet klaar is voor volledige onafhankelijkheid. Begrijpt u dat ik het niet meer begrijp, maar ik troost me met de gedachte dat Schotte er helemaal niets van begrijpt.

 11. vreselijk. zo zie je maar dat 10 10 10 niet echt een zegen is voor Curacao. Dit gebeurd als je dingen te snel gedaan wilt krijgen om een stomme symbolische deadline te halen. Niks is goed geregeld en niemand snapt er wat van.