• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer troffen we Richard Leidel. Hij probeert zijn sport Chinese Kenpo zo vaak mogelijk te beoefenen.

Wat doe je hier?
“Ik train hier met mijn sensei om over een korte tijd Chinese Kenpo lessen te geven aan kinderen. Daarnaast train ik om mijn groene band te halen. Ik heb een aantal jaren niet serieus getraind en ik wil dat graag weer oppakken. Daarom train ik minimaal één à twee keer per week met mijn sensei en verder train ik thuis regelmatig.”

Hoe ben je in de sport terechtgekomen?
“Vanaf kinds af aan ben ik gefascineerd door de martial arts. Ik ben begonnen rond mijn twaalfde met kickboksen en toen taekwondo en aikido. Toen ik zestien was, leerde ik Chinese Kenpo kennen en het trok mij erg aan.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Mijn mooiste sportmoment duurde vier jaar, van mijn zestiende tot en met mijn twintigste. Ik trainde heel serieus. Elke dag was ik ermee bezig. In die periode heb ik ook met verschillende vechtsporten kennisgemaakt en vaak meegedaan met seminars. Het was echt mijn way of life. Ik probeer het weer op te pakken al zal het niet meer zo serieus worden omdat ik een drukker leven heb nu.”

Wat is je ultieme doel?
“Uiteraard wil ik mijn zwarte band halen. Daarnaast wil ik graag lesgeven zodat de sport op Curaçao bekender wordt en meer mensen Kenpo gaan beoefenen. Afgezien daarvan vind ik het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen verdedigen. Door het beoefenen van Kenpo heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dat wil ik overbrengen op anderen.”

Wie is je grote voorbeeld in de sport?
“Dat is Bruce Lee. De manier waarop hij de martial arts en de filosofie tot uitdrukking bracht fascineert me. Onder andere door hem heeft de westerse wereld kennis kunnen maken met chinese vechtsporten.”

Ook in Vers Zweet?
Ben jij ook zo met je sport bezig of ken je iemand die veel met sport doet? Laat het ons weten via ons tipformulier of via redactie@versgeperst.com.

www.versgeperst.com