• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Curaçaose sprinter Brian Mariano is opgelucht dat hij nu duidelijkheid heeft. Ondanks dat hij door internationale atletiekfederatie IAAF ‘gedwongen’ wordt voor Nederland te lopen. Dat zei de sporter in een interview in het NRC.

Mariano maakt zich meer zorgen over de beurs die het International Olympisch Committee hem van 1 januari tot de Olympische Spelen in Londen heeft toegezegd. Met dat geld wil hij de trainingen bij de voormalige Amerikaanse topsprinter Dennis Mitchell in Florida betalen. Dat kost 1.200 dollar per maand. “Want nu heb ik slechts één sponsor”, lacht hij. “Mijn moeder.”

Medaille
Caroline Feith, manager van Mariano en Churandy Martina, vindt ook dat haar atleten simpelweg gedwongen worden voor Nederland uit te komen. „Waarom zouden zij anderhalf jaar wachten voor een neutrale status bij de Olympische Spelen? Het lijkt mij eerlijk gezegd onzinnig. Martina zal pertinent niet wachten. Die wil bij de komende WK een medaille winnen.”

Impact
Voor Errol Esajas, die als sprinttrainer bij Rotterdam Atletiek bijna dagelijks met Antilliaanse atleten samenwerkt, is hun keus voor Nederland helemaal niet vanzelfsprekend. „Als je uit de Caraïben komt en iets presteert, heeft dat impact op de hele gemeenschap. In Nederland ben je ‘onderdeel van’.

Voordelen
Voor Nederland heeft de komst van vooral Antilliaanse sprinters grote sportieve voordelen. Met Martina heeft Nederland zelfs een wereldtopper in huis. Hij werd in 2008 bij de Olympische Spelen in Peking vierde op de 100 meter en zou op de 200 meter, zonder diskwalificatie wegens overschrijding van zijn lijn, zilver hebben behaald achter Usain Bolt.

2 reacties op “‘Gedwongen om voor Nederland te lopen’”

  1. @totekki: U heeft deels gelijk in het feit dat deze sporters niet echt gedwongen worden. En ze kunnen inderdaad nee zeggen. Maar zeg nou zelf eerlijk, zult u ook zo makkelijk nee zeggen naar uw bron van inkomen waar u jaren heeft gestreefd om de top te bereiken? Wat er met deze sporters gebeurt hebben ze aan de bewoners van de NA te danken. Zonder NA geen sport representatie. Einde verhaal. Ik ben blij dat ze nog uberhaupt ergens onder kunnen sporten. Worst case scenario hadden ze allemaal maar richting een niet sport carrière moeten gaan.

  2. “Gedwongen” werden onze voorouders, na, door hun broeders gevangen genomen te zijn en verkocht om aan boord te gaan van de “slavers”. Deze sporters hebben de mogelijkheid om “nee” te zeggen. En als er dan ergens tegenaan gepist moet worden pis dan aan tegen de autoriteiten die jullie de kans hebben ontnomen om voor je eigen land uit te komen.