• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De sportievelingen Robert Verspui en Joost Bienenmann zijn op Curaçao met een missie. Ze zullen deze week het eiland rondkajakken en dit is slechts het begin van hun tocht. Zij trainen voor een kajaktocht rondom het Indonesische eiland Sumatra. Ryan de Jongh helpt de twee met hun voorbereidingen.

De 27-jarige Verspui en 25-jarige Bienenmann willen in vier maanden rond Sumatra kajakken. Zij worden tijdens de tocht niet vergezeld door een boot of andere mensen. “We hebben elkaar op Aruba leren kennen en daarna al heel wat avonturen meegemaakt samen”, leggen de jongens uit. “Er gaat geen boot mee en we gaan ook zelf voor ons eten zorgen. We willen in harmonie staan met de natuur.”

Educatie
Er wordt ook een documentaire gemaakt over de expeditie van de kajakkers. “We willen uiteindelijk educatie kunnen geven aan de nieuwe generatie om hen meer bewust te maken over hoe fascinerend de wereld is. Ik heb eerder door Indonesië gereisd  en ben verliefd geworden op het land en de onaangetaste natuur.”

Haaien
Over gevaren maken de jongens zich weinig zorgen. “Er zitten wel haaien in het gebied, maar we kregen van Ryan al de tip altijd kirosine mee te nemen voor het geval er één tegen de kajak gaat slaan.” De komende dagen trainen zij met Ryan de Jongh, die iets meer dan een jaar geleden van Sint Maarten naar Curaçao kajakte. De Jongh heeft vertrouwen in de jongens. “Ze doen het rustig aan en nemen de tijd voor hun tocht. Bovendien hebben ze al veel avonturen meegemaakt”, aldus De Jongh.

Projecten
Verspui (27) is afgestudeerd aan de Academie voor Kunstzinnige Vorming, St-Joost in Breda in afstudeerrichting Fotografie. Hij wil zich verder specialiseren in het maken van documentaires. Hij maakte eerder projecten zoals, de Parelvissers van Indonesië en samen met Joost Bienemann een documentaire over het leven van de inheemse bevolkingsgroep de Baka Pygmee van Kameroen. Hij is daarnaast een actieve outdoor sportliefhebber.

Actie en sporten
Bienemann (24) is afgestudeerd aan de Hogeschool InHolland in de afstudeerrichting Communicatie en Media. Hij heeft verschillende journalistieke opdrachten gedaan en heeft veel ervaring met fotografie en grafisch vormgeving. Ook hij is een actieve beoefenaar van outdoor sporten.

Finish
Versluis en Bienenmann willen zowel de tocht rond Curaçao en de expeditie rond Sumatra mogelijk maken met hulp en samenwerking met sponsors, verkoop van foto’s, verslagen, artikelen en de verkoop van de uiteindelijke documentaire van de gehele expeditie. Ook willen zij na afloop educatieve projecten en lezingen opzetten op Curaçao en Aruba. Naar verwachting finishen de jongens aanstaande zaterdag hun kajaktocht op ons eiland bij Seaquarium beach.

2 reacties op “Kajakkend de wereld rond”

  1. Beste Dasilva,

    Wij zijn verbaast over uw reactie, onze ervaring op Curaçao was er een om nooit te vergeten. Het eiland heeft zo veel moois te bieden en het rond om Curaçao kajakken was een prachtig avontuur. Alles wat we hebben gezien en meegemaakt was schitterend en de gastvrijheid en behulpzaamheid van de Curaçaoënaar heeft gezorgd dat we ons thuis voelden. Wij kunnen ons niet een negatieve ervaring met iemand op Curaçao herinneren.

  2. Heb ze vandaag toevallig een goed bedoelende Curacaoenaar op botte wijze zien afsnauwen. Voor mij hebben ze daarmee afgedaan.