• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) zal niet meer erkend worden door Het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit liet het IOC vandaag bij een persconferentie weten. De beslissing zal in juli, tijdens het Olympisch Congres Zuid Africa, worden bekrachtigd.

Volgens IOC-president Jacques Rogge zal het NAOC niet meer erkend worden, omdat de Antillen sinds 10-10-10 niet meer bestaan. Het IOC gaat er wel voor zorgen dat onze sporters zowel aan de Pan Amerikaanse Spelen in Guadalajara (2011) als de Olympische Spelen in London (2012) kunnen deelnemen. Na de Zomerspelen in Engeland zullen onze sporters namens Nederland of Aruba uitkomen.

‘Onafhankelijke atleten onder de Olympische vlag’
“Het is belangrijk om te weten dat onze sporters tot en met de Olympische Spelen van 2012 nog een keuze hebben”, vertelt NAOC-directeur Remco Tevreden. “Ze kunnen voor Nederland of Aruba uitkomen, of namens de ‘voormalige Nederlandse Antillen’ deelnemen. Bij de Zomperspelen kunnen ze als onafhankelijke atleten onder de Olympische vlag meedoen. Na 2012 worden ze wel verplicht om voor Nederland of Aruba te kiezen.” Tevreden laat ook weten dat het IOC voor de derde keer heeft besloten dat een eiland geen eigen Olympisch comité kan hebben en dat de Curaçaose Sport & Olympische Federatie daarom geen erkenning zal krijgen van het IOC.

IOC beslissing overnemen
De verwachting is dat het merendeel van de internationale federaties de beslissing van het IOC zullen overnemen. De Internationale Atletiekfederatie heeft vorig jaar al besloten om het lidmaatschap van de Antillen op te heffen. Onze atletiekatleten moeten daarom voortaan namens Nederland aan internationale evenementen deelnemen.

Geluidsfragment Rogge
Het geluidsfragment waar Rogge over de beslissing vertelt, kun je hier horen.

1 reactie op “Geen erkenning meer voor NAOC”

  1. Gefeliciteerd, onze sportbestuurders hebben het weer verprutst. Door hun halsstarrigheid, egocentrisch gedrag, jaloersheid en trots, hebben ze een simpele oplossing niet voor ogen kunnen zien. Ze bleven steken in onderlinge ruzie en elkaar proberen de loef af te steken. Het had zo simpel opgelost kunnen worden als deze vechtersbazen hun argumenten voor zich hadden gehouden en de koppen bij mekaar staken en alleen gezorgd voor een “naamswijziging”. Deze zaak is precies hetzelfde als China en Taipei. De NOCNSF heeft een grote rol hierin gespeeld, door NAOC slecht en zelf niet te adviseren en de wind uit de zeilen te halen. Nu dat de kalf verdronken is, moet de Curaçaose regering er voor zorgen dat de ministerie van VWS van Nederland de put te laten dempelen door de sportbonden subsidieren met op internationale leest schoeien van accommodaties zoals een moderne multifunctionele sporthal, SDK renoveren, een atletiek complex, zwembad verbouwen, een moderne SUBT-stadion, base- en softballstadia renoveren, alle taken van sport voorzien met materialen van uitstekende kwaliteit enz. Het geld kan van de EU komen. Die heeft miljarden staan voor sport. Want wat de Nederlandse regering niet is gelukt om alle overzeese gebieden te kolonisseren, wil IOC vooral Curaçao ertoe dwingen op sportgebied. Straks is de munt aan de beurt. Voor een brood zal men misschien 100 gulden moeten betalen wat gelijk zal zijn aan € 1,–. Verliest Suriname niet uit het oog. Als twee honden voor een been vechten, loopt de derde ermee weg.