• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 2010 was een jaar vol nieuws, activiteiten en evenementen op Curaçao. Van 10-10-10 tot tropische storm Tomas en het Curacao North Sea Jazz Festival, er was genoeg om ons bezig te houden. Versgeperst.com blikt terug op de grootste gebeurtenissen van het afgelopen jaar, ditmaal binnen de sportwereld.

Het ‘wonder van Singapore’
De eerste Jeugd Olympische Spelen werden dit jaar tussen 14 en 26 augustus in Singapore gehouden. Zeiler Just van Aanholt, een van de vijf atleten die namens de Antillen deelnam, hoopte op een plaats binnen de top 15. Uiteindelijk presteerde het 14-jarige talent beter dan verwacht. Van Aanholt won de bronzen medaille door in zijn laatste race een achterstand van zes punten in te halen. Hij is daarmee de tweede Antilliaanse sporter die op Olympisch niveau een plak heeft binnengehaald.

Curacao Sport - Just Van Aanholt Youth Olympic Games

Van Aanholt begint goed in Singapore
Terugslag voor Van Aanholt
Just van Aanholt wint brons
‘Ik ben echt trots op mijn prestatie’
‘Het wonder van Singapore is terug’


Fans genieten van Ajax en lokale voetballers
De Chippie Polar Cup werd in mei voor de zevende keer gehouden. In 2010 deden lokaal kampioen Hubentut Fortuna, de Dutch Caribbean Stars, NEC Nijmegen en Ajax mee aan hét voetbalevenement van het jaar. De Nederlandse clubs haalden de finale zonder al te veel moeite, waarna Ajax NEC na een strafschoppenserie versloeg. Bij Ajax ontbraken verschillende internationals wegens WK verplichtingen, maar bekende namen zoals Urby Emanuelson, Toby Alderweireld en Oleguer Presas Renom waren wel van de partij. Bij NEC stond de Curaçaoënaar Shanon Carmelia in de basis.

Curacao Sport - Ajax Chippie Polar Cup


Chippie Polar Cup in aantocht
Nederlandse clubs naar de finale
‘Jan heeft vakantie’
Ajax in de finale nipt voorbij NEC
‘Jammer dat de finale zo tegenviel’


WK windsurfen naar Curaçao
Lokale en internationale windsurfers lieten in april hun talenten zien bij het ‘Curacao Challenge Slalom & Freestyle Event 2010′. Het evenement was erg belangrijk voor Curaçao, omdat het zou bepalen of het eiland een WK windsurfen aan kan. Bruno de Wannemaeker, president van de IFCA, keek nauwlettend toe bij de Challenge en besloot uiteindelijk dat het ‘IFCA Prokids Junior, Youth and Masters Slalom World Championship’ in 2011 naar Curaçao kan komen. Het is het enige jaarlijkse wereldkampioenschap voor non-professionele windsurfers en wordt van 19 tot 24 april 2011 op het eiland gehouden.

Curacao Sport - Curacao Challenge windsurfenSpannende eerste dag Curacao Challenge
Seaquarium overladen met surfers
Lokale uitblinkers bij ‘Challenge’
WK windsurfers 2011 naar Curacao
WK windsurfen op Curacao


Heineken Regatta blijft groter worden
De derde editie van de Heineken Regatta barstte vrijdag 12 november los bij de Kleine Werf. Teams vanuit onder andere Curaçao, Aruba, Venezuela en Nederland streden om tienduizend gulden in het grootste zeilevenement dat het eiland kent. Na twee dagen mocht Team Ibis van kapitein Karel van Haaren de grote prijs in ontvangst nemen.

Curacao Sport - Heineken RegattaEen blik op de Heineken Regatta
Heineken Regatta van start
Regatta races barsten los
Heineken Regatta bijna ten einde
Er kan maar een de winnaar zijn


Sporters namens Nederland?
De internationale atletiekfederatie (IAAF) besloot op 20 november om het lidmaatschap van de Nederlandse Antillen per direct op te heffen. Het gevolg is dat Antilliaanse atletiekatleten, waaronder Churandy Martina, voortaan Nederland moeten vertegenwoordigen. De Nederlands Antilliaanse Atletiek Unie, de Curaçaose Atletiek Bond en het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité hebben echter een commissie gevormd en proberen nu de IAAF over te halen om de beslissing te herzien. De commissie heeft ook de North America, Central America & Caribbean Track & Field federatie om hulp gevraagd. Er wordt gehoopt dat de IAAF hun beslissing bij de ‘Council Meeting’ van april 2012 verandert en dat onze atleten de komende tijd toch namens Curaçao aan internationale evenementen kunnen deelnemen.
Toch een eigen Olympisch comité?
Olympische soap duurt voort
Churandy gaat voor Nederland lopen
Spoedoverleg bij sportorganisaties
Vlag Curaçaose sporters onduidelijk

1 reactie op “Jaaroverzicht 2010: Sport”

  1. Leuk om alles zo nog eens op een rijtje te zien van alle verschillende redacties. Er is inderdaad een hoop gebeurd op Curaçao. Vanuit NL wens ik iedereen op de redactie en ook alle lezers een heel goed, gezond, gelukkig en liefdevol nieuwjaar. En ook in 2011 blijf ik een trouwe lezer van Versgeperst!