• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Churandy MartinaCURAÇAO – De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft afgelopen vrijdag het lidmaatschap van de Nederlandse Antillen per direct opgeheven. Dit betekent dat Antilliaanse atleten, waaronder Churandy Martina,  voortaan Nederland zullen vertegenwoordigen.

”Churandy zal volgend jaar voor Nederland uitkomen. Dat kan niet anders”, vertelt zijn manager Caroline Feith tegenover het ANP. ”We hebben dit echter niet zien aankomen. We hebben gesprekken gehad met het Olympisch Comité van de Antillen en de IAAF. De atletiekfederatie stelt echter dat een atleet niet kan uitkomen voor een land dat is opgeheven. Die situatie zal niet meer veranderen.”

Zomerspelen in London
Martina, die bij de volgende Olympische Spelen op een medaille mikt, zou over twee jaar in London nog wel namens de Antillen meedoen. Volgens Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) voorzitter Junior Millerson is er afgesproken dat de atleten op de Pan Am Games (2011) en de Zomerspelen in London (2012) nog wel de Antilliaanse vlag vertegenwoordigen.

Internationaal Olympisch Comité
Anthony Stephens van de Antilliaanse Atletiek Unie laat weten dat het nog niet bekend is wat er met de andere sporten gaat gebeuren. “Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft laten weten dat ze geen landen erkennen die niet volledig onafhankelijk zijn. De IAAF heeft het IOC gevolgd en ook besloten om Curaçao als land niet te erkennen. Curaçao is niet volledig onafhankelijk, dus volgens de IAAF moeten de atleten daarom ook voor Nederland uitkomen. We moeten nu afwachten en kijken wat de moederbonden van de andere sporten gaan beslissen”, aldus Stephens.

‘Heel erg jammer’
De Curaçaose Sport Federatie (CSF) reageert teleurgesteld op de beslissing van de IAAF. “Dit laat duidelijk zien dat het NAOC onze sporters niet meer kan helpen”, zegt voorzitter Jack Oedjaghir. “De Antillen bestaan niet meer, dus het NAOC kan ook niet meer bestaan. Zij moeten aan de kant gaan en alles overlaten aan Curaçao. Kijk maar naar het voetbal. De FIFA heeft gezegd dat Curaçao onder de eigen vlag door moet gaan en dat zou met atletiek ook moeten kunnen. Het is heel erg jammer dat atletiekatleten voortaan namens Nederland uitkomen.”

Snelste sprinter binnen het Koninkrijk
De 26-jarige Martina is de snelste sprinter binnen het Koninkrijk. Met zijn persoonlijk record van 9,93 is hij de enige sprinter met een Nederlands paspoort die de 100 meter in minder dan 10 seconden heeft gelopen. Afgezien van Martina zullen Brian Mariano (Nederlands kampioen 60 meter), Obed Martis (Nederlands kampioen 200 en 400 meter) en het mannenestafetteteam ook Nederland vertegenwoordigen.

www.versgeperst.com