• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

In december uitspraak over diskwalificatie Churandy MartinaCURAÇAO – Opvallend nieuws over de olympische diskwalificatie van Churandy Martina. Het NAOC (Nederlands Antilliaans Olympisch Comité) wacht nog altijd op een definitieve uitspraak, maar ondertussen heeft Martina de zilveren medaille al maanden in bezit.

De sprinter heeft zijn medaille al in september terug gekregen. Dat maakte het NAOC gisteren bekend tijdens een speciale persconferentie. “Binnen het NAOC was het in kleine kring al langer bekend dat Churandy de medaille terug had gekregen”, vertelt NAOC-directeur Remco Tevreden tegenover Versgeperst.com. Het Olympisch Comité heeft er met opzet voor gekozen om het nieuws pas later bekend te maken. “In het belang van de zaak hebben we na overleg met de advocaten besloten dat het beter is om dit nieuws pas later bekend te maken.”

Lachende derde
De Amerikaan Shawn Crawford finishte tijdens de Olympische 200 meter als vierde. Later kreeg Crawford alsnog het zilver uitgereikt, nadat het IOC (Internationaal Olympisch Comité) de nummers twee en drie (Martina en Wallace Spearman) diskwalificeerden. Martina en Spearman waren allebei buiten hun eigen baan beland.

Medeleven
Tijdens een wedstrijd in het Zwitserse Zürich gaf de Amerikaan de medaille terug aan de Curaçaose sportheld. In Beijing had Crawford eerder al gezegd dat hij de diskwalificatie van Martina onterecht vond.

Definitieve uitspraak
Het CAS (Courts of Arbitration for Sports) velt op 5 december haar vonnis over de rechtsgeldigheid van de diskwalificatie. De Amerikanen dienden het protest pas anderhalf uur na de wedstrijd in, waarna het IOC besloot zowel Spearman als Martina van de uitslagenlijst te schrappen. Voor het NAOC de reden om zich niet zo maar neer te leggen bij de diskwalificatie.

Lees meer:
Huldiging Martina ondanks uitblijven uitspraak
Churandy groots onthaald
‘In december uitspraak over diskwalificatie Churandy Martina’

www.versgeperst.com