• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Ryan de JonghCURAÇAO Na jarenlange voorbereiding gaat Ryan de Jongh zaterdag weer de uitdaging aan met de Caribische zee tijdens de Clearwater Challenge. Hij vliegt naar Sint Maarten om vervolgens de ruim 1500 kilometer naar Curaçao terug te kajakken.

Samen met zijn crew zal Ryan alle eilanden van Sint Maarten tot Curacao aandoen. De crew zal hem op de boot Monsoon begeleiden tijdens zijn tocht. Hij wil de eerste periode, tot aan het eiland Grenada, elke dag naar een ander eiland varen. Zijn crew zal dan aan land gaan om voedsel te halen terwijl hij een dutje doet op de boot en ten alle tijde op zee blijft.

Voorbeiding
Aangezien de tocht veel van hem gaat vergen, is hij zich al jaren aan het voorbereiden. “Hij heeft veel oefening gehad tijdens zijn vorige tochten en hij heeft hard getraind”, vertelt Jayon Persaud, de sporttherapeut die Ryan zal vergezellen tijdens zijn tocht. “Soms zal hij wel 14 tot16 uur moeten kajakken, maar opgeven doet hij niet snel. Kleine pijntjes of kwalen zijn juist de uitdaging voor Ryan.”

Het doel
Het doel van de Clearwater Challenge is mensen meer bewust te maken van de natuur. “Er bevinden zich hier zoveel unieke dingen die nergens ter wereld te vinden zijn. Men realiseert zich niet dat ook dit goudmijnen kunnen zijn die kunnen bijdragen aan de economie. Deze gaan langzaam verloren en wij willen iedereen op de waarde hiervan wijzen,” verklaart Persaud.

Uitdaging
De begeleiders die Ryan bijstaan tijdens de uitdaging hebben allemaal verschrikkelijk veel zin in de komende periode. Jayson kan haast niet wachten; “Ik ga liever vandaag dan zaterdag.’’ De crew zal de gehele tocht meevaren met de Kajakker en ondertussen contact houden met het vaste land. Op 27 december hopen zij weer aan te meren op Curaçao. Volgens de sporttherapeut is deze Challenge de op-een-na grootste droom van Ryan. Over zijn grootste droom wil hij nog even niets kwijt, misschien de Atlantische oceaan over?

1 reactie op “Clearwater Challenge laat zich door niets tegenhouden”

  1. leuk geschreven chica!