• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Mountainbike-training van je grote voorbeeldCURAÇAO – Onder het toeziend oog van een Olympisch en een oud-wereldkampioen een rondje mountainbiken op Curaçao. Het is voor veel fietsliefhebbers het ultieme pepmiddel om alles uit de kast te halen.

Ondanks de hitte staan er donderdagmiddag zo’n 60 deelnemers klaar voor de jaarlijkse mountainbike-clinic onder leiding van Bart Brentjens. “Wanneer mogen wij bij meneer Brentjens in de groep?”, schreeuwt een van de enthousiastelingen. Een groot deel van de groep was nog niet eens geboren toen hun leermeester in 1996 het Olympisch goud veroverde, maar dat wil niet zeggen dat ze de 40-jarige fanatiekeling niet kennen. De jonge deelnemers kijken zichtbaar op tegen de aanwezigheid van hun grote voorbeeld. Sommige bikkels vragen zich zelf af of hij het wel echt is. “Bent u echt Bart Brentjens”, vraagt een van de jongelingen nieuwsgierig.

Aanwijzingen
Het lijdend voorwerp blijft erg rustig en nuchter onder alle aandacht. Hij kan er de lol wel van inzien. “Je ziet ieder jaar dat het steeds drukker wordt. Ik kan merken dat de sport hier steeds meer aanslaat. Wel een beetje jammer dat je de deelnemers weinig persoonlijke tips kunt geven, omdat de groepen vrij groot zijn. Dat zorgt er toch voor dat de kwaliteit er op achteruit gaat”, vertelt de routinier. De mountainbikers krijgen tips over de meest uiteenlopende zaken: techniek, houding, bandenspanning. “Op die manier probeer ik iedereen wat bij te brengen”, vult Brentjens aan.

Drie groepen
De deelnemers zijn gesplitst in drie groepen: beginnelingen, gemiddeld en gevorderden. De clinic bestaat uit drie rondes waarbij Brentjens iedere ronde een andere groep vergezelt. Ook Theo Bos rijdt in de laatste ronde nog even mee. De baanwielrenner rijdt dit jaar mee met de Amstel Curaçao Race. Voor de sprintspecialist een mooie aanloop naar de wedstrijd van zaterdag.

Aanrader
De mountainbiketocht voert de deelnemers door smalle paadjes in de rotsrijke omgeving van Jan Thiel. Je komt op plaatsen waar je normaal gesproken nooit naartoe zou gaan, omdat je er simpelweg niet kunt komen. Prachtige panorama’s over het Spaanse Water, ongerepte natuur, steile hellingen, het parcours voert door de mooiste plaatsen van het eiland. Een ideale mogelijkheid om Curaçao op een andere manier te verkennen. De mountainbike-clinic vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het initiatief behoort tot een van de hoofdactiviteiten in de feestweek rondom de Amstel Curaçao Race van zaterdagmiddag. 

www.versgeperst.com