• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao sports olympians monumentCURAÇAO – Glunderend schudden initiatiefnemers Jan Boutmy en Cor van Aanholt donderdag de hand met alle aanwezige Antilliaanse Olympiërs. Onder het toeziend oog van onder meer premier Emily de Jongh-Elhage en minister Omayra Leeflang werd gisteravond het ‘Olympians monument’ onthuld.

Het was een gezellige reünie van (oud-)sporters, politici en sportbestuurders. Zelfs Churandy Martina was overgekomen vanuit de Verenigde Staten om aanwezig te zijn bij de presentatie. “Een bijzonder moment dat we zeker moeten vastleggen. Zo vaak zijn we niet allemaal bij elkaar”, benadrukt Van Aanholt. Zelf was hij actief op de Spelen van Sydney in 2000.

Eindelijk klaar
Een paar jaar geleden klopten Boutmy en Van Aanholt aan bij Leeflang om hun idee te presenteren: een speciaal monument bij airport Hato voor alle 67 Antilliaanse atleten die ooit  hebben meegedaan aan de Olympische Spelen. Zo begon het allemaal. Het ontwerp was voor het tweetal al lang bekend. Gisteren mochten ze dan eindelijk de gedenksteen onthullen. Oftewel ‘mission accomplished’ zoals een van de sprekers het treffend weergaf.

Vereeuwigd
Het monument staat vlak voor de vertrekhal, op een opvallende plaats waar nagenoeg alle reizigers voorbijlopen. Volgens de Arubaanse IOC-vertegenwoordiger Nicole Hoevertsz vat de leus ‘Once an Olympian always an Olympian’ de gedachte van het initiatief mooi samen. Een tekst die ook staat afgebeeld op het monument. Daarom vindt Hoevertsz het zo mooi dat al deze sporters op deze manier zijn vereeuwigd. “Dit is ook een boodschap naar de jeugd dat je altijd moet blijven geloven in je dromen”, sprak de voormalig Olympisch kunstzwemster.

Zoek je naam
Nadat het monument is onthuld door Dick Fosbury, voorzitter van de World Olympians Association (WOA), loopt Philip Elhage vol trots naar de gedenksteen om zijn naam te zoeken. “Ik vind het een hele eer dat mijn naam hier bij staat. Het is een mooie gelegenheid om voor jezelf terug te halen wat je er allemaal voor hebt moeten doen om de Olympische Spelen te bereiken.” Elhage deed in Beijing 2008 mee aan het onderdeel luchpistoolschieten.

www.versgeperst.com