• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Eerder deze week liet de Curaçaose Sport Federatie (CSF) weten hard aan het te werk zijn om geaccrediteerd te worden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) laat weten dat deze accreditatie heel ver weg is voor de CSF.

Na 10-10-10 zou het NAOC geen bestaansrecht meer hebben. De CSF wil daarom per 11 oktober de jurisdictie overnemen, maar volgens NAOC-directeur Remco Tevreden moet er nog veel gebeuren voordat het IOC de CSF erkent. “Het eerste probleem dat de CSF heeft, is dat het IOC al twee keer heeft laten weten dat ze geen nieuwe comité op Curaçao zullen erkennen. Het IOC heeft op 28 juni 2007 en 23 augustus 2010 brieven naar ons gestuurd waarin dit duidelijk vermeld wordt.”

Steun
Volgens Tevreden heeft de CSF nog niet voldoende steun van de lokale sportbonden om naar het IOC te stappen. “Om het IOC voor accreditatie te vragen, moet je eerst de handtekening van minstens vijf sportbonden hebben”, zo vertelt Tevreden. “Maar het kunnen niet zomaar vijf bonden zijn. Het moeten bonden of federaties van Olympische sporten zijn. Een handtekening van de honkbalfederatie heeft bijvoorbeeld geen waarde, want honkbal is geen Olympische sport. De CSF zegt al genoeg steun hebben, maar ik weet zeker dat dit niet het geval is.”

Internationaal comité
“Je moet daarnaast niet vergeten dat de desbetreffende sportfederatie ook tot een internationaal comité moet behoren. Een ander voorbeeld. Stel je voor dat de CSF de lokale judobond achter zich wil hebben. De judobond behoort inderdaad tot een internationaal comité, maar als lid van het NAOC. Diezelfde judobond kan zich niet ook bij het internationaal judocomité inschrijven en namens de CSF meedoen”, aldus Tevreden. “Al krijgt de CSF de nodige steun, dan moet het IOC alsnog beslissen over de accreditatie en zij hebben eerder aangegeven geen andere federatie in plaats van het NAOC te willen erkennen.”

‘Alles blijft zoals het is’
Tevreden sluit af door te zeggen dat er volgens hem voorlopig niks gaat veranderen. “De lokale bonden zouden eventueel moeten kiezen tussen het NAOC en de CSF en de meesten staan momenteel achter het NAOC. Als Olympisch Comité helpen wij sporters met hun voorbereidingen op internationale competities en wij doen ons best de deuren voor hen open te houden. Onze sporters moeten internationaal mee kunnen doen en volgens ons is dat het belangrijkste punt op dit moment. Ik hoop dat alles blijft zoals het is. Ik noem dit niet het beste of meest ideale scenario, maar gewoon het minst slechte.”

www.versgeperst.com