• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao sport olympisch monumentCURAÇAO – Samen met Cor van Aanholt nam Jan Boutmy twee jaar geleden het initiatief voor een olympisch monument. Een gedenkteken voor alle 67 Antilliaanse sporters die ooit hebben meegedaan aan de Olympische Spelen. Het monument wordt donderdag 7 oktober onthuld.

Het monument, dat is ontworpen door Yubi Kirindongo, komt te staan bij airport Hato. Het onderste gedeelte is gemaakt van gesteente van de Tafelberg. Het kunstwerk van 1.70 meter hoog bestaat uit twee gedeeltes. Daarbovenop komt een bronzen medaille met de namen van alle Olympiërs. Op deze lijst prijkt onder andere de naam van Eduardo Adriana. Een bijzondere atleet, want hij deed twee keer mee aan de Spelen met twee verschillende sporten. Tijdens de Spelen van Rome in 1960 was Adriana deelnemer bij het gewichtheffen, terwijl hij twaalf jaar later Olympiër was bij het onderdeel schieten.

Aanvullen
De andere kant van de medaille heeft Hortence Brouwn voor zijn rekening genomen. Hierop zijn onder meer de verschillende Olympische sporten (zwemmen, schieten, zeilen en atletiek) verwerkt waaraan de Antillen hebben meegedaan. De medaille is 15 cm dik en 75 cm in doorsnee. De dikte van de medaille wordt gebruikt om deze ruimte vanaf London 2012 aan te vullen met alle nieuwe Olympiërs. Vanwege de aankomende autonome status van Curaçao komen hierop alleen de namen van Curaçaose Olympiërs te staan. Dick Fosbury, voorzitter van de World Olympians Association (WOA), zal het monument onthullen.

4 keer goud
“Met dit gedenkteken willen we iets bijzonders terug doen voor alle Antilliaanse Olympiërs”, vat Boutmy de achterliggende gedachte van dit initiatief kort samen. Zelf deed de voorzitter van de Olympians Association Netherlands Antilles (OANA) twee keer mee aan de Olympische Spelen: Tokyo 1964 en Mexico City 1968. Bovendien is de oud-schermer de meest succesvolle Antilliaanse sporter aller tijden op de Centraal Amerikaanse & Caribische (CAC) Spelen. Boutmy won 8 CAC-medailles, waarvan 4 gouden.

www.versgeperst.com