CURAÇAO – De rol van de mental coach wordt vooral de laatste jaren steeds groter. Ook het NAOC werkt sinds een paar jaar met zo’n specialist. “Mental coaching gaat veel verder dan alleen concentratie en focus”, stelt Robert Coffie, sinds 2007 werkzaam als mental coach voor het NAOC.
“Levensstijl en eet- en slaapgewoontes spelen eveneens een grote rol in het krijgen van de eigenschappen van een topatleet. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je levensstijl”, vervolgt Coffie.
Zelfanalyse
Volgens de mental coach moet een atleet zich bewust zijn van eigen gedachtegang. “Het helpt niet als je alleen maar negatief praat over jezelf. Bij concentratieverlies moet je juist terugvallen op je sterke punten. Ik laat de atleten daarom altijd opschrijven wat hun sterke en zwakke punten zijn.”
Observeren
Als mental coach is Coffie erg betrokken bij de sporters. Naast de gesprekken met de atleten gaat hij zelf naar het veld om te observeren. Als sporters in het buitenland zijn, probeert Coffie zoveel mogelijk contact te houden via mail. “Door die betrokkenheid wil ik ze zoveel mogelijk motiveren. Als een atleet naar mij toe komt met de vraag ‘Kun jij er niet bij zijn?’, dan geeft mij dat veel voldoening. Dat is de bevestiging dat je werk wordt gewaardeerd.”
Universele aanpak
Coffie doet zijn werk voor alle sporten die zijn aangesloten bij het NAOC. Dat vraagt volgens de mental coach niet om een verschillende aanpak: “Alles draait om je mind en dat is universeel. Uiteindelijk maakt je mind het verschil tussen ‘being good’ en ‘being great’.”