• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao sport nsfCURAÇAO – Stel je voor: onze grote sportheld Churandy Martina wint goud tijdens de 100 meter op de Olympische Spelen van 2012. Gaat dit succes dan de boeken in onder de vlag van Nederland of Aruba? Als het aan de Curaçaose Sport Federatie (CSF) ligt aan geen van beiden.

De CSF legt zich niet zomaar neer bij het standpunt dat alleen landen die volledig onafhankelijk zijn, in aanmerking komen voor Olympische erkenning en dus een eigen Olympisch comité. Een regel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die sinds 1996 van kracht is. Door deze regelgeving zou een Curaçaose sporter voortaan moeten kiezen om voor Nederland of Aruba uit te komen.

Niemandsland
Uit een IOC-analyse is gebleken dat er geen enkele juridische grondslag is om het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) in stand te houden. Maar tijdens een speciale persconferentie gisteravond, liet de federatie zien dat het NAOC in haar statuten heeft opgenomen dat ‘als een atleet geen lid is van een internationale sportorganisatie, de sporter niet mag deelnemen op internationaal niveau’. “Door de ontmanteling van de Antillen en het verdwijnen van het NAOC, neemt de CSF per 11 oktober de jurisdictie – het gebied waarover een overheidsorgaan bevoegd is – over”, reageert Jack Oedjaghir, advocaat en voorzitter van de CSF. Dit zou betekenen dat Antilliaanse sporters ‘in niemandsland terechtkomen’ en dus niet mee mogen doen aan internationale toernooien. Mede daarom is volgens Oedjaghir de oprichting van een eigen Olympisch comité de enige oplossing.

curaçao sport csf

Tweede van rechts: Jack Oedjaghir, uiterst rechts: Roy Bottse

Vrije wil
Als tweede wijst de CSF op het belangrijke punt dat de Curaçaose Bond voor Lichamelijke Oefening (CBLO: de voorloper van de CSF) al in 1941 lid is geworden van het IOC én tijdelijk is erkend. Oedjaghir: “Daarom kan een eigen Olympisch comité juridisch gezien nooit worden geweigerd. In het Koninkrijksstatuut staat bovendien beschreven dat er een vrije wil bestaat om je aan te sluiten bij internationale organisaties.”

Nationale verbondenheid
Ook sentimenten spelen volgens de CSF een grote rol. “De beste Antilliaanse sporters komen uit Curaçao. Als Curaçaose sporter werkt het prestatiebevorderend als je de eer hebt om voor Curaçao uit te komen”, benadrukt Roy Bottse. De CSF wil graag samenwerken met het NAOC om de missie van een eigen comité te doen slagen. Het NAOC blijft echter de nadruk leggen op de IOC-regel uit 1996. In briefverkeer tussen de twee organisaties stelt het NAOC ‘dat de Curaçaose Sport en Olympische Federatie (CSOF) geen Olympische erkenning zal krijgen van het IOC’. Het NAOC laat schriftelijk dan ook weten niet mee te werken aan de poging de CSOF tot stand te brengen.

Overtuigen
Met al deze punten probeert de federatie het IOC te overtuigen dat ‘er geen andere keuze is dan de oprichting van een eigen Olympisch comité’. Het is aan het IOC om te beslissen of de CSOF er ook echt gaat komen. Op 27 juli 2012 beginnen in London de Olympische Zomerspelen. Dat is voor het IOC de deadline om duidelijkheid te geven over de toekomst van de Antilliaanse Olympische sportstructuur. Tot die tijd wil de CSF voorkomen dat er per 11 oktober ‘een vacuüm ontstaat’. Daarom wil de CSF zo graag dat ook de NAOC zich uitspreekt voor een eigen Olympisch comité.

www.versgeperst.com