• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de Europese stadions heeft de stadionspeaker vaak een eigen stekkie. Dat is op Curaçao wel anders. Daar zit de stadionstem gewoon tussen het volk. “Je kunt wel in een apart hokje gaan zitten, maar dat past niet in onze cultuur”, benadrukt Mirco Colina.

“Als je tussen het publiek loopt, weet je tenminste ook wat er speelt bij de supporters.” Sinds afgelopen seizoen is Colina degene die het publiek in het SDK-stadion bijpraat over allerlei achtergrondfeitjes. Daarvoor was Rigald Hato de speaker tijdens de wedstrijden in de Sekshon Pagá. In de jaren daarvoor moest Colina zijn voorganger al regelmatig vervangen. Zo heeft hij zich langzaam kunnen inwerken. 

Kopa Antiano
Het betaalde voetbalseizoen eindigde afgelopen zondag met de finale tussen Centro Barber en Real Rincon. In deze finale om de Antilliaanse voetbaltitel was Barber met 2-0 te sterk.

Toneelspeler
Het verschil met Hato zit hem volgens de oud-speler van Vesta, Victory Boys en FC Sithoc vooral in het entertainmentgehalte. “Ik speel ook toneel, dat zorgt ervoor dat je automatisch wat creatiever bent. Ik probeer altijd zo divers mogelijk te zijn door bijvoorbeeld achtergrondfeitjes over een bepaalde speler en de actuele stand te vertellen.” 

Observeren
Colina neemt zijn vak uiterst serieus. Vier jaar geleden was hij tijdens het WK voetbal in Duitsland. “Dan ben ik 90 minutenlang bezig om de speaker te oberserveren. Je steekt er altijd wat van op. Zo ben ik op het idee gekomen om voor belangrijke wedstrijd een dansgroepje op te laten treden en alle spelers en rugnummers vlak voor de wedstrijd op te noemen. Dat zijn allemaal manieren om de sfeer in het publiek er goed in te krijgen.” 

Een korte impressie van Mirco Colina als stadionspeaker

www.versgeperst.com