• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hoe gaat het na 10-10-10 verder met het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC)? Dat is de grote vraag die de Antilliaanse sportwereld al sinds 2005 bezighoudt, vooral nu zo vlak voor de ontmanteling van de Antillen. Zoals het nu naar uitziet is er geen toekomst voor het NAOC.

Maar wat wordt dan de oplossing? Op 8 september had het NAOC in Mexico een speciale vergadering met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Tijdens deze bijeenkomst maakten vertegenwoordigers van het IOC een analyse. Hieruit is nu gebleken dat er geen enkele juridische grondslag is om het NAOC in stand te houden.

Defintief besluit
Dit betekent dat onze sporters na de Olympische Spelen van London in 2012 Aruba of Nederland gaan vertegenwoordigen. Een interne commissie gaat aan het einde van deze maand vergaderen om een advies te geven aan het IOC-bestuur, dat waarschijnlijk volgend jaar een definitieve beslissing zal nemen.

Aruba wel
Waarom krijgt Curaçao dan geen eigen Olympisch comité? Volgens de regelgeving van het IOC is dat niet mogelijk, omdat er sinds 1996 een regel is dat alleen landen die volledig onafhankelijk zijn in aanmerking komen voor Olympische erkenning. Omdat Aruba al in 1986 autonoom werd, hebben zij wel een eigen Olympische status.

Eigen comité
Niet iedereen legt zich neer bij deze regelgeving. Vooral de Curaçaose Sport Federatie (CSF) is een fervent voorstander van een eigen Curaçaos Olympisch comité. Een speciale commissie van het NAOC concludeerde in 2007 nog dat de internationale regelgeving overduidelijk is.

www.versgeperst.com