• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

iocCURAÇAO – Curaçao maakt als land geen kans op een eigen Olympisch Comité. De Curaçaose Sport Federatie (CSF) wilde graag die functie vervullen, maar het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) zegt dat het onmogelijk is.

Deze week heeft het CSF een brief gestuurd naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om deze functie te vragen. In 2005 heeft het NAOC gekeken of het mogelijk was dat Curaçao en Sint Maarten een eigen Olympisch Comité kunnen krijgen.

IOC
De organisatie die alle beslissingen neemt, is het IOC. Zij hebben het onderzocht, maar kwamen tot de conclusie dat Curaçao geen onafhankelijk land wordt, wanneer de Nederlandse Antillen ontmanteld worden. Daardoor zullen de Verenigde Naties Curaçao niet als autonoom land erkennen. En dat betekent dat ze geen apart comité krijgen van het IOC. Dat heeft het IOC al in 2007 besloten. Het NAOC vindt het daarom vreemd dat de CSF deze week alsnog een brief stuurde.

NAOC
Twee jaar terug werd er door Curaçao al gekeken wat er moet gebeuren met het NAOC na 10 oktober 2010. Op 5 juli 2007 hebben zowel de NAOC als de sportfederaties besloten om het NAOC te behouden als organisatie. Ook de overheid heeft haar goedkeuring daaraan gegeven. De voordelen voor Curaçao zijn dat Curaçaose sporters gewoon kunnen deelnemen aan internationale wedstrijden en dat fondsen ook niet verloren gaan.

Aruba
Het feit dat Aruba wel een eigen Olympisch Comité heeft, heeft te maken met de regelgeving van 1986. Het was toen nog wel mogelijk om een eigen comité te krijgen, maar die regelgeving is nu veranderd. Omdat het land Nederlandse Antillen niet meer zal bestaan, wordt de naam van het comité waarschijnlijk aangepast.

www.versgeperst.com