• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer met vechtsporter Edwin Baas. Hij is vechtsportinstructeur en coach.

Edwin Baas

 

 Wat doe je hier?
“Ik geef les aan twee groepen: de recreanten en de wedstrijdgroep. Vandaag hebben we een kickboks training en oefenen we op grondwerpen. We trainen ook op controle houden.”

Hoe ben je in deze sport terechtgekomen?
“Ik was 15 jaar en kwam in Nederland in aanraking met de sport door nieuwe buurjongens. Zij deden aan breakdance en kickboksen. Toen ben ik met vechtsporten begonnen en ben het altijd blijven doen.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Dat moet nog komen. Ik ben ervan overtuigd dat we een medaille gaan winnen bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Mijn eigen successen heb ik inmiddels achter me gelaten en kijk nu naar de toekomst van mijn leerlingen.”

Wie is je grootste voorbeeld?
“Bruce Lee, niet alleen door de films maar door zijn concept dat je jezelf nooit moet beperken door een stijl. Bruce Lee komt uit de Kungfu, maar hij heeft het voetenwerk van een bokser. Hij laat zien dat je van elke sportstijl kunt leren. Ik gebruik daarom in mijn lessen ook elementen van bijvoorbeeld yoga en American football.”

Wat is je ultieme doel
“Zorgen dat op Curaçao vechtsporten veel meer beoefend worden. Ze hebben een grote opvoedkundige waarde. Er wordt discipline bijgebracht en de studenten leren respect tonen. Curaçao is een lekker eiland maar ik wil zorgen voor ‘un isla mas dushi’ met minder criminaliteit.”

www.versgeperst.com