• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Russische schaaklegende Anatoli Karpov is maandag aangekomen op ons eiland. Hij gaf gisteravond in het Avila hotel een persconferentie. Ook speelde Karpov een spannende simultaanwedstrijd tegen dertien spelers tegelijk.  

Rond 18.00 uur liep de vergaderzaal van het Avila langzaam vol met schaakliefhebbers en scholieren. Karpov deelde tien schaakspellen uit om de sport bij de jeugd te stimuleren. De scholieren waren dolbij toen Karpov de borden ook nog eens voorzag van een handtekening. Na het uitdelen van de borden was het tijd om een spannende simultaanpartij te spelen tegen tien lokale jeugdspelers en drie volwassenen.

Hoog tempo
Dertien tafels stonden in een lange rij naast elkaar opgesteld. Karpov begon bij de eerste tafel en ging in een hoog tempo alle tafels langs. Wanneer hij ze allemaal gepasseerd had en weer bij tafel 1 aankwam, hoefde hij geen seconde na te denken nadat zijn tegenstander een stap had gezet. Hij pakte zijn stuk op en plaatste hem zonder twijfel. In drie zetten versloeg Karpov de eerste scholier, het enige meisje dat meedeed. Het kleine meisje dat amper boven de tafel uitkwam en volledig verstopt zat onder een witte pet, keek met een verbaasd gezicht de kant van haar ouders op. Ze gaf Karpov verlegen een hand en verliet de tafel.

Voldoening
Ruim anderhalf uur later schudde Karpov de laatste hand en zijn alle deelnemers verslagen. Na het laatste fotomoment gingen alle kinderen met een glimlach op het gezicht en een handtekening op zak voldaan naar huis.

www.versgeperst.com