• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Wat gaat er gebeuren met de Koninkrijksspelen?

Jonge sporttalenten uit Nederland, de Antillen en Aruba gaan om de twee jaar de sportieve strijd met elkaar aan bij de Koninkrijksspelen. Het evenement werd in 2009 op Aruba gehouden en komt in de zomer van 2011 naar Curaçao. Maar wat gaat er met de Koninkrijksspelen gebeuren als Curaçao en Sint Maarten na 10-10-10 autonome landen worden binnen het Koninkrijk en de BES-eilanden bijzondere gemeenten van Nederland?

Patricio Bridgewater
Volgens Patricio Bridgewater, lid van de technische commissie van het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) en coördinator van de Spelen, blijft alles hetzelfde. “Ik denk niet dat de Koninkrijksspelen gaan veranderen”, vertelt Bridgewater. “De kans bestaat dat de BES-eilanden besluiten dat ze namens Nederland gaan meedoen, maar dat gaat vrijwel zeker niet gebeuren.”

Niet slim
Bridgewater denkt dat het niet slim is als de sporters van de BES zich bij Nederland aansluiten. “Nederland houdt zich bezig met ‘Long Term Athlete Development’. De Nederlandse atleten zijn veel verder dan de Antilliaanse sporters, zeker dan de sporters van de BES-eilanden. Nederland doet bij de Koninkrijksspelen mee met beginnelingen, maar die jonge sporters zijn al heel goed. Het zou dom zijn als de BES-eilanden beslissen om namens Nederland mee te doen, omdat hun atleten dan niet worden geselecteerd.”

NAOC
In 2005 werd besloten dat na 10-10-10, op sportief gebied, de eilanden onder het NAOC blijven. “Als de eilanden met internationale competities (Odesur, CISC, Pan-Am Junior, CAC, etc.) mee willen doen, moeten zij onder de paraplu van het NAOC blijven. Ik verwacht daarom dat de Koninkrijksspelen ook hetzelfde blijven en dat Nederland, de Antillen en Aruba als gewoonlijk het tegen elkaar gaan opnemen”, sluit Bridgewater af.

www.versgeperst.com