• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Youth OlympicsCURAÇAO – De CAC Spelen zijn net achter de rug en het volgende sportieve evenement staat alweer voor de deur. Op 14 augustus gaan de eerste Jeugd Olympische Spelen van start in Singapore. 205 landen, waaronder de Nederlandse Antillen, nemen deel aan dit grote sportevenement.

De Antilliaanse delegatie bestaat uit sporters Hensley Paulina en Vanessa Philbert (beide atletiek), Perry Lindo en Karlene Theodora (beide zwemmen), Just van Aanholt (zeilen), drie coaches en Chef de Mission Hensley Heerenveen. Lindo en Theodora zijn momenteel al in Nederland aan het trainen met hun coach Jarbas in Den Bosch. De rest van de groep reist 8 augustus naar Nederland, waarna een vlucht van dertien uur naar Singapore zal volgen.

Byte klasse
“Ik vind het heel spannend dat ik mee ga doen met de Jeugd Olympische Spelen”, vertelt de 16-jarige Just van Aanholt. “Ik ga deelnemen in de Byte klasse en daar gebruiken ze een boot waar je technisch best sterk voor moet zijn. Je kunt makkelijk omvallen, maar we hebben een voordeel dat er weinig wind zal zijn in Singapore.” Er doen tussen de veertig en vijftig jongens mee in de Byte klasse, maar Van Aanholt heeft er vertrouwen in dat hij goed gaat presteren. “Ik hoop in de top 5 te eindigen. Ik ben technisch misschien nog niet zo sterk, maar ik ga zeker mijn best doen. Ik ga ervoor!”

Persoonlijk record
De 17-jarige Hensley Paulina gaat de 200 meter sprint rennen. Paulina: “Mijn doel is om de eerste ‘heat’ goed te rennen en daarna de finale te halen. Ik wil natuurlijk een medaille winnen, maar mijn doel is om de finale te halen en mijn persoonlijk record van 21,41 seconden te breken.” Hensley weet dat zijn tijd op de 200 meter en ook de 100 meter (10,55) heel goed is voor zijn jonge leeftijd. “Ik sprak laatst met Churandy Martina en hij vertelde mij dat hij op mijn leeftijd nooit de 100 meter onder de 11 seconden heeft kunnen rennen”, zegt een trotse Paulina.

‘Olympic Spirit’
Volgens de organisatie gaat het bij de Jeugd Olympische Spelen niet om het winnen, maar om de jonge atleten kennis te laten maken met de ‘Olympic Spirit’. De jonge sporters zullen in Singapore veel leren over cultuur, samenwerking, respect voor anderen en zullen ook door grootheden als Michael Phelps en Usain Bolt toegesproken worden. “Deze Spelen moet je zien als een voorbereiding op de grote Olympische Spelen”, zegt Heerenveen. “2012 is misschien te vroeg, maar wij willen dat deze sporters klaar zijn voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.”

Londen
De jonge Antilliaanse sporters zijn blij dat ze deze kans krijgen. “Ik denk niet dat ik de Spelen van 2012 kan halen, maar ik wil er in Rio de Janeiro zeker bij zijn. Als ik mijn best blijf doen, kan ik dat wel halen”, zegt Van Aanholt. Voor Paulina zijn de Spelen van 2012 wel een mogelijkheid. “Als je mijn tijden nu ziet, zou ik over twee jaar wel in Londen kunnen staan. Ik blijf gewoon hard werken, want mijn ultieme doel is om mee te doen met de Olympische Spelen. Het maakt niet uit of het 2012 of 2016 is, maar ik wil naar de Spelen!”

Youth Olympic GamesMinister Omayra Leeflang, Vanessa Philbert, Hensley Paulina en Just van Aanholt.

www.versgeperst.com