• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer met Kitesurfer Karan Haagmans. Al vijftien jaar is hij verslingerd aan de watersport en inmiddels vaste gast op de Sint Jorisbaai.


Wat doe je hier?
“Als ik even een uurtje over heb kom ik hier om te kitesurfen. Sint Jorisbaai is de beste spot om te kitesurfen. Het is hier veilig en de omstandigheden zijn ideaal. Alle kiters van het eiland komen hier, dus het is ook nog gezellig.”

Hoe ben je in deze sport terecht gekomen?
“Toen ik een jaartje of vijftien was zag ik iemand kitesurfen in Italië. Ik was meteen gefascineerd door de sport en moest het gewoon zelf doen. Eenmaal terug in Nederland ben ik begonnen met lessen en heb het beetje bij beetje geleerd. Hier op Curaçao heb ik pas echt leren kiten, omdat ik de tijd en ruimte had.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Ik beleef steeds weer prachtige momenten op het water. Elke keer als ik een nieuwe truc leer of mijn sprong hoger is, geniet ik daarvan. Kort geleden kwam er een zeeschildpad polshoogte nemen van mijn activiteiten, dat was ook zeker een mooi momentje.”

Wie is je grote voorbeeld in deze sport?
“De beste kitesurfer ter wereld is Ruben Lenten. Hij is een Nederlander en erg goed. Maar ook hier op Curaçao zijn heel veel talenten. Als ik tijdens het kiten even zit te rusten aan de kant, observeer ik vaak andere kiters en er zitten hele goede tussen. Door naar hen te kijken leer ik weer nieuwe dingen. Zo leer je van elkaar.”

Wat is je ultieme doel?
“Ik wil blijven kiten, ervan genieten en nieuwe plekken op de wereld ontdekken om dit te doen. Als je samen met een ‘kitebuddy’ op het water staat is het leven gewoon al heel goed.”

www.versgeperst.com