• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer met schaker Fabio Mensing. Deze geboren en getogen Curaçaoënaar zit in de organisatie van het International Chess Festival.

 

Wat doe je hier?

“Ik ben hier bij Holiday Beach Hotel omdat ik in de organisatie zit van het International Chess Festival. Zometeen geeft de Amerikaanse grootmeester Joel Benjamin hier een workshop.”

Hoe ben je in deze sport terecht gekomen?

“Toen ik 15 jaar was schaakte ik tegen een computerspel. Op dat moment wist ik niet dat dit spel eigenlijk voor kinderen bedoeld was en dus niet zo sterk was. Ik won in het hoogste level en toen dacht ik ‘ik kan goed schaken’. Daarom ben ik lid geworden van een vereniging. Ik schaak trouwens al sinds mijn vijfde.”

Wat is je mooiste sportmoment?

“Een jaar of acht geleden heb ik meegedaan aan de Olympiade in Slovenië. Daar won ik zeven van de twaalf partijen en speelde ik twee keer gelijk.”

Wie is je grote voorbeeld in deze sport?

“Dat is de Russische schaker Garri Kasparov. Naast zijn geweldige prestaties, is hij iemand die fel strijdt tegen onrechtvaardigheid. Hij maakt op een positieve manier gebruik van zijn bekendheid en dat waardeer ik enorm.”

Wat is je ultieme doel?

“Bepaalde prijzen of toernooien winnen is voor mij niet meer zo belangrijk. Grote toernooien organiseren hier op Curaçao en het schaken promoten bij de kinderen op het eiland, dat zijn mijn twee belangrijkste doelen.”

www.versgeperst.com