• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Je zou het misschien niet zeggen maar in de internationale schaakwereld staat Curaçao hoog aangeschreven. De combinatie van een potje schaak en de Caribische ‘laid back’ sfeer zorgt ervoor dat jaarlijks veel grootmeesters ons eiland aandoen. 

Vanaf vandaag tot en met 1 augustus staat in het Holiday Beach Hotel de achttiende editie van het International Chess Festival op het programma. “In 1962 is hier een toernooi georganiseerd in het oude Van der Valk Hotel, dat nog altijd bekend staat als het sterkst bezette schaaktoernooi ooit. Tijdens dat toernooi deden grootmeesters mee uit zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten mee. Iets wat je in die tijd bijna nooit voor elkaar kreeg”, vertelt Jimmy Izijk, voorzitter van het organiserend comité.

Steeds internationaler
Reden genoeg dus om jaarlijk een groot international schaaktoernooi te organiseren, en zo onstond het International Chess Festival. Izijk: “In de eerste jaren was het vooral een Caribisch onderonsje. Langzaam is het deelnemersveld uitgebreid en steeds internationaler geworden.” Dit jaar strijden een kleine 60 schakers voor de titel in twee categorieën: tot en met zestien jaar en de volwassenen. Het deelnemersveld bestaat dit jaar onder andere uit de Amerikaanse grootmeester Joel Benjamin, de Curaçaose topschakers Fabio Mensing, Jimmy Izijk, Alex Roose en Marvin Dekker en de Nederlander Robert Ris. Om het toernooi te openen, hield Joel Benjamin gisteren een speciale workshop.

Promoten
Izijk is sinds een paar jaar druk bezig om de schaaksport te promoten bij de lokale kinderen. Via schaakcursussen bij scholen en buurthuizen probeert de schaakgoeroe zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor deze denksport. “We vertellen dan over de geschiedenis van het schaken op Curaçao en de basisprincipes van het schaken.”

Elitesport
Volgens Izijk kleeft er nog altijd een verkeerd imago aan de sport. “Van oudsher is schaken toch een beetje de sport van de elite. Iets wat je alleen doet als je veel geld hebt en heel slim bent. Dat beeld krijg je helaas niet zomaar weg.” Aan de scholen ligt het niet benadrukt de voorzitter van het organiserend comité. “Als ik voorstel om een schaakles te organiseren, reageren alle leerkrachten direct positief. Ook zij weten dat schaken ideaal is om je hersenen te trainen en strategisch te denken. Langzaam maar zeker slaat de sport steeds meer aan, maar het vraagt veel geduld.”

Karpov en Kasparov
In het verleden speelden hier schaakgrootheden als Garri Kasparov en Anatoli Karpov. Laatstgenoemde komt op 10 augustus speciaal naar ons eiland voor een partij tegen een andere grootmeester: Kirsan Iljoemzjinov. Zo zie je maar dat Curaçao nog steeds veel aantrekkingskracht heeft op topschakers uit de hele wereld.

Grootmeester Joel Benjamin

www.versgeperst.com