• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met de huldiging van het Nederlands elftal dinsdag in Amsterdam, is er echt een einde gekomen aan het WK 2010. De spelers en staf van Oranje werden in de Nederlandse hoofdstad onthaald alsof zij de wereldcup mee naar huis hebben genomen. NOS wijdde een speciale uitzending aan deze bijzondere dag.

Maar liefst 700.000 voetbalfans waren dinsdag in Amsterdam aanwezig langs de grachten en op het Museumplein om ‘onze’ mannen toe te juichen. Het elftal had een drukke dag voor de boeg, die startte met een bezoek aan demissionair minister-president Jan Peter Balkenende.

‘Enorm bedankt’
Om 11.00 uur ontving Balkenende, gehuld in pak en oranje stropdas, in het Catshuis het elftal en sprak ze lovend toe: “Wat hebben jullie gezorgd voor enthousiasme in Nederland. De stemming was opperbest en vol vertrouwen, net als bij de coach en de spelers. Enorm bedankt voor vier weken feest.” Na deze woorden werden coach Bert van Marwijk en aanvoerder Giovanni van Bronckhorst door Ab Klink, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. 

Koninklijk bezoek
Na de toespraak van Balkenende en de riddering, was het tijd om een bezoekje te brengen aan koningin Beatrix. Van Bronckhorst is enorm trots op zijn Koninklijke onderscheiding en vond het bijzonder om met de koningin te praten: “Ik ben heel blij met mijn lintje. Maar er zijn zoveel mensen die belangrijkere dingen hebben gedaan dan ik. Het was een eer om bij de koningin te zijn, we hebben even gezellig met elkaar gepraat.”

Helikoptervlucht
Al vanaf vroeg in de ochtend hadden Oranjefans zich verzameld in Amsterdam om hun helden op te wachten. Na alle officiële bezoeken was voor het elftal de tijd aangebroken om te genieten van de aanwezige fans. Per helikopter vlogen de mannen van Den Haag naar Amsterdam om daar allereerst te starten met een rondvaart door de grachten, waarna een huldiging volgde op het Museumplein. Tijdens de rondvaart was de sfeer erg vrolijk en de kades stonden vol met Oranjefans. Overal werd gezongen en gedanst, oranje confetti werd gegooid vanaf de bruggen en oranje vuurwerk werd afgestoken. Veel supporters sprongen in het water om de voetballers van dichtbij te kunnen zien. De mannen zelf genoten zichtbaar van de rondvaart met grote glazen bier in hun handen en fototoestellen om alles vast te leggen.  

Vol Museumplein
Op het podium van het Museumplein lieten de spelers eerst de coach naar voren gaan om het enthousiaste applaus van het publiek in ontvangst te nemen. Van Marwijk sprak hier tot de oranje menigte en voegde aan het einde de daad bij het woord: “We wisten dat we veel hadden losgemaakt, maar dit hadden we nooit verwacht. Jullie verdienen een diepe buiging, enorm enorm bedankt.” Ook Arjen Robben vond het geweldig om het WK af te sluiten met alle fans om hem heen: “Spanje mag dan wereldkampioen zijn geworden, wij hebben het allerbeste publiek van de hele wereld!”

Foto’s Richard Bijenveld

www.versgeperst.com