• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drie weken lang leefden de supporters van het Nederlands elftal op een ‘oranje wolk’. In de verlenging was het Andrés Iniesta die met de beslissende treffer de Oranje-fans in rouw dompelde. Een impressie van een zinderende voetbalmiddag bij het Wilhelminaplein.

De fans hadden er zondag veel voor over om een zitplaats te bemachtigen. Rond 10.00 uur was een groot gedeelte van het plein al bezet. Ruim twee uur voor de wedstrijd was de sfeer nog goed. Met de bekende strijdliederen zorgde een groepje fans voor een fanatieke voetbalsfeer. Naar mate de wedstrijd vorderde, werden deze liederen door het groepje fans verruild voor ordinaire scheldpartijen.

Billenknijpen
15. Nerveus begin voor zowel Spanje als Nederland. Tot nu toe hebben de Spanjaarden het betere van het spel.
25. Knappe redding van Maarten Stekelenburg op een kopbal van Sergio Ramos.
26. Het regent gele kaarten tijdens de finale in Johannesburg. Bij Spanje staan twee spelers op scherp (Carles Puyol en Sergio Ramos) en bij Nederland al drie: Robin van Persie, Mark van Bommel en Nigel de Jong.
36. Uit een corner krijgt Joris Mathijsen een grote schietkans, maar de verdediger maait over de bal heen. 
45. Een schot van Arjen Robben in de uiterste hoek wordt nog net tot corner verwerkt door de Spaanse keeper Iker Casillas.

Tweede helft
51. Gejuich bij het Wilhelminaplein: publiekslieveling Eljero Elia loopt warm.
53. Ook aanvoerder Giovanni van Bronckhorst krijgt geel van arbiter Howard Webb. “Die scheidsrechter fluit de wedstrijd kapot”, schreeuwt een van de fans terwijl hij direct wordt toegesproken met ‘zitten!’; een verzoek dat zondagmiddag vaak werd geuit.
57. Goede kopkans voor John Heitinga uit een hoekschop, maar de verdediger kopt over.
61. Dit is dé kans voor Oranje om 1-0 te komen. Arjen Robben stormt alleen op het Spaanse doel af maar het been van Casillas brengt nog net redding. De Nederlandse fans schreeuwen het uit. Ze lijken te beseffen dat dit wel eens een cruciale misser kan zijn.
69. Dit keer een grote kans voor Spanje. Maar gelukkig staat de verdediging van Nederland goed op te letten: Heitinga gooit zich er voor en verwerkt de bal tot corner.
70. Elia vervangt Dirk Kuyt.
77. Een kopkans van Sergio Ramos verdwijnt net over.
82. Weer een grote mogelijkheid voor Robben. Carles Puyol brengt de buitenspeler licht uit evenwicht waardoor hij net niet goed kan uithalen.
90+3. De normale speeltijd zit erop: 0-0. Tijd voor twee keer een kwartier verlenging. Resultaat: negen gele kaarten (!) waarvan zes voor Nederland.

Tien tegen elf
109. De scheldwoorden vliegen je om de oren. Nederland moet verder met tien man na een tweede gele kaart voor Heitinga. “Als dit nog 0-0 blijft en we de strafschoppenserie halen, hebben we misschien nog een kleine kans”, voorspelt een van de fans.
116. Iniesta scoort voor Spanje. De Oranje-fans staren voor zich uit, ze zien de bui al hangen.
119. De fans proberen Nederland nog één keer naar een doelpunt te schreeuwen, maar met een mannetje minder komt Oranje tekort om er nog een strafschoppenserie uit te persen.
120+2. Het is over: Nederland 0, Spanje 1, weer net niet voor Oranje. Een van de kinderen huilt uit op de borst van zijn vader en zo verwerkt iedereen op zijn eigen manier dit pijnlijke verlies.

 


www.versgeperst.com