• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een week voor de start van de CAC Spelen in Puerto Rico presenteerde het NAOC de complete Antilliaanse ploeg van honderd sporters. Sprinters Churandy Martina en Brian Mariano zijn straks een van onze meest bekende toppers. Maar hoe staan de andere atleten er voor?

Vlaggendraagster Anne-Marie Pietersz is regerend Odesur-kampioen. De kleiduivenschutter over haar volgende uitdaging: “Ik heb ook goud gewonnen bij de Odesur Spelen in maart, dus iedereen gaat op mij letten. Bij de Odesur voelde ik geen druk en was ik de sterkste. Het toernooi daarna voelde ik wel druk omdat ik goud had gewonnen en was ik heel slecht. Ik heb die slechte prestatie al achter de rug, dus ik ga geen druk voelen in Puerto Rico.”

Dieet
Laserzeiler Dennis van den Berg doet voor de eerste keer mee aan de CAC. Aan ambities geen gebrek bij het 18-jarige zeiltalent: “Ik ga sowieso voor een medaille. Internationale ervaring heb ik nog niet zoveel. Ik moet het daarom hebben van een goede techniek en mijn fitheid.” Vooral voor dat laatste heeft Van den Berg veel over. Om optimaal fit te zijn volgt de zeiler een speciaal dieet met veel bruine boterhammen, yoghurt en fruit. Als een van zijn collega-sporters een bitterbal pakt, wordt hij witheet. “Daar begrijp ik nu echt niks van! Zou ik eens moeten doen onder de ogen van mij diëtist, dan zou ze mij direct boos toespreken.”

Favorietenrol
Tijdens de vorige CAC Spelen wonnen de waterpoloërs goud. Ook voor deze editie is het Antilliaanse team een grote kanshebber. Delegatieleidster Haydee Gijsbertha: “Nadat wij vorige week goud wonnen bij de Caribbean Islands Swimming Championships (CISC) in Cuba, zijn wij opeens het team waar iedereen op gaat letten. Ik heb al van het Colombiaanse team gehoord dat ze hard aan het trainen zijn en op ons gaan letten.” Volgens Gijsbertha heeft het team door de titel in Cuba een grote mentale stap gemaakt. “Wij vrezen geen enkele tegenstander meer. Wij kunnen nu alle ‘reuzen’ verslaan.”

Top 5
Luchtpistoolschutter Philip Elhage was twee jaar geleden een van de drie Antilliaanse sporters op de Olympische Spelen in Beijing. Vanaf maart is Elhage druk bezig met de voorbereiding door aan meer internationale wedstrijden mee te doen. “De finale moet ik zeker kunnen halen. Mijn doelstelling is een plaats bij de top 5.”

Financieel nadeel
Tijdens de vorige CAC Spelen van 2006 in Cartagena eindigden de Antillen in het medailleklassement als dertiende met 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 maal brons. Leito hoopt dat zijn team deze prestatie in ieder geval zal overtreffen. “Als we in de top 6 van het medailleklassement eindigen, hebben we het heel goed gedaan. Dan hebben we hoe dan ook veel vooruitgang geboekt. Maar hoeveel medailles we gaan winnen, is heel moeilijk te voorspellen. Financieel gezien hebben we veel minder middelen dan de grote landen als Cuba, Venezuela en Mexico.”

Testcase
De Chef de Mission denkt dat dit evenement een goede test is in de aanloop naar de Pan-Amerikaanse Spelen en de Olympische Spelen van London 2012. “Door dit evenement doen de sporters veel ervaring op. Zij kunnen leren om te gaan met de prestatiedruk dat een groot en belangrijk sportevenement met zich meebrengt.”

www.versgeperst.com