• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Nederlands elftal heeft het geflikt. In een zenuwslopende wedstrijd versloeg Oranje Uruguay met 3-2. Aanstaande zondag speelt Nederland in de finale van het WK voetbal tegen de winnaar van Duitsland-Spanje. Na het verlossende laatste fluitsignaal vielen de Oranje-fans elkaar massaal in de armen.

Al na een kwartier zette aanvoerder Giovanni van Bronckhorst Oranje met een geweldig schot vanaf 30 meter op voorsprong. Op dat moment had Nederland deze halve finale onder controle. Vlak voor rust kreeg Diego Forlán de Oranje-aanhang aardig stil. Van twintig meter schoot hij Uruguay op gelijke hoogte.

Weer Sneijder
Aan het begin van de tweede helft nam Uruguay het initiatief over, wat leidde tot een aantal gevaarlijke kansen. Net op het moment dat je een Uruguyaans doelpunt zou verwachten, kwam Nederland weer op voorsprong. Met zijn vijfde van het toernooi schoot Wesley Sneijder de bal via een verdediger en de paal binnen. Twee minuten later was het feest helemaal compleet toen Arjen Robben de 3-1 binnenkopte. In de slotfase kwam Uruguay nog terug via een doelpunt van Maximiliano Pereira, maar gelukkig voor Nederland bleef het bij 3-2. 
 
Eerste helft in vogelvlucht
18. 0-1 voor Oranje door een geweldige poeier van Van Bronckhorst: bij Cinco vliegt het eerste bier de lucht in.
27. Het spel ligt een paar minuten stil nadat Demy de Zeeuw vol in zijn gezicht is geraakt door een mislukte omhaal van Martín Cáceres.
30. Gejuich en geklap voor ‘bikkel’ De Zeeuw, hij komt weer terug in het veld.
41. Stilte en verbazing bij Cinco: Maarten Stekelenburg krijgt het schot van Forlán niet onder controle en Uruguay komt op 1-1.
45. Rust bij Uruguay-Nederland. De dj start het bekende ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes, maar daar hebben de fans op dit moment (nog) geen zin in. Hier en daar wordt al voorzichtig gefluisterd over een negatieve afloop: “Het zal toch niet weer zeker.”

De ontknoping
46. De tweede helft is begonnen en het bier vloeit nog steeds rijkelijk. 
50. Stekelenburg komt zijn doel uit na een risicovolle terugspeelbal van Khalid Boulahrouz. Stekelenburg is uit positie maar gelukkig loopt Van Bronckhorst mee terug om de bal weg te koppen. Bij Cinco groeit de paniek.
57. Oranje verliest de grip op het middenveld en de Uruguayanen worden steeds gevaarlijker. “Voetballen, voetballen! en Kom op Holland!”, schreeuwen de fanatieke fans.
67. Grote kans voor Robben. Invaller Rafael van der Vaart schiet op doel, maar in de rebound schiet Robben over. De fans worden steeds cynischer. Eén van de supporters na deze gemiste kans: “Dit is typisch Nederlands: worden ze weer uitgeschakeld tijdens een wedstrijd waarin ze de grote favoriet zijn.”
69. Uruguay is beter, maar Oranje komt weer op voorsprong: 1-2! Weer is het Sneijder die met een belangrijk doelpunt bewijst hoe ontzettend belangrijk hij is voor dit team.
73. Weer een goal en weer voor Oranje: 1-3! Uit een voorzet van Dirk Kuyt kopt Robben Oranjes derde binnen. De fans zijn plots weer helemaal in extase en zingen “Kampioenen, kampioenen!” en “Finale, finale!”
89. Applaus voor Robben. Hij gaat naar de kant voor Eljero Elia. “Oeh ah Elia, oeh ah Elia”, zingen de dolblije supporters.
90+1. Uruguay scoort zowaar nog tegen: 2-3.
90+2. Zenuwslopende laatste minuten: invaller Sebastián Abreu krijgt nog een gevaarlijke schietkans. 
90+3. De klok wijst bijna 93 minuten en de supporters tellen af voor het laatste fluitsignaal. Tot twee keer aan toe lijkt het dat de Oezbeekse scheidsrechter Bawshan Irmatov voor de laatste keer op zijn fluit blaast. Bij de derde keer fluit Irmatov echt voor het einde en ontstaat er één groot feest waarbij je de lege bierflesjes luid en duidelijk hoort rinkelen. Voor het eerst in 32 jaar staat Nederland weer in een WK-finale.

1 reactie op “Weer een stap dichter bij WK-goud!”

 1. Zeer goede wedstrijd.Nederland verdiend gewonnen. Wel enerverend de laatste minuutjes.
  Reportage ook heel goed. Zo te zien een goede sfeer in Cinco. Keep it up met deze vorm van rapportage. Kort en Krachtig
  In tegenstelling tot mijn prognose is het geen Zuid Amerikaans onderonsje geworden maar een Europees onderonsje.
  Ik hoop dat Nederland tegen Spanje de finale moet spelen en niet tegen Duitsland