• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Sporters met het zweet nog op hun voorhoofd. We trekken ze van het sportveld, van de dansvloer, van de fiets, uit de sportschool of het water. Dit keer met schermster Marivia Tuast. Zij is atlete, assistent-coach en voorzitter bij schermvereniging ‘De Musketiers’. 


Wat doe je hier?
“Elke dinsdagavond trainen we hier van 18.00 tot 21.00 uur. De vereniging heeft nu ongeveer vijftien actieve leden die er elke training bij zijn. Mijn laatste wedstrijd heb ik in 2008 gespeeld vanwege het vrouwentekort in de sport. Voor een wedstrijd heb je minimaal vier deelnemers nodig en we hebben slechts drie vrouwen in mijn leeftijdscategorie en drie vrouwen in de veteranengroep. Dat zijn er helaas te weinig om wedstrijden te kunnen houden.”

Hoe ben je in deze sport terecht gekomen? 
“Mijn collega Lionel Smith is al jaren trainer bij de schermvereniging en vroeg mij in 1995 of ik eens wilde komen kijken bij een training. Ik vond het hartstikke leuk en besloot me aan te sluiten bij de vereniging. Ik ben dus al ruim vijftien jaar actief in de sport en blijf het zeker doen.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Dat is toch wel mijn allereerste kampioenschap in 1997. Ik was nog niet heel erg lang bezig met schermen en werd eerste van Curaçao en de Nederlandse Antillen. Nog steeds ben ik heel erg trots op die prestatie.”

Wie is je grote voorbeeld in deze sport?”
“Echt een groot voorbeeld heb ik niet, maar ik volg de schermers wel altijd via televisie of internet. De sport is niet heel erg bekend, dus niet alle wedstrijden worden uitgezonden op tv. Er is een magazine dat elke drie maanden uitkomt en daarin houd ik een beetje de stand bij van de internationale schermers. Tijdens de Olympische Spelen probeer ik alles zo goed mogelijk te volgen. De Italiaanse schermster Valentina Vezzali vind ik heel erg goed.”

Wat is je ultieme doel?
“Heel graag wil ik nog eens een internationale medaille winnen. Mijn beste prestatie op een internationaal kampioenschap is het behalen van de kwartfinale en ik wil graag een keer bij de eerste drie eindigen. In april 2011 organiseert onze schermvereniging in samenwerking met de Nederlands Antilliaanse Amateurs Schermbond voor de derde keer een internationaal toernooi op Curaçao: ‘Coupe Curaçao’. Wie weet kan ik een prijs pakken tijdens dit toernooi. Mijn doel is ook om onze sport populairder te maken, vooral onder vrouwen.”

1 reactie op “Vers zweet van schermster Marivia Tuast”

  1. Por fabor di laga nos sa mas lihe posibel ki dia nos por bin graba ku bosnan pa nos programa di televishon di mucha i teener. xiomara 5145931