• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 11 juni begint het WK voetbal in Zuid-Afrika. Iedere lokale voetballiefhebber heeft zo zijn eigen favoriete land. Versgeperst.com zet voor jou de drie meest populaire landen op een rijtje. In het laatste deel nemen we het Nederlands elftal onder de loep.

Bondscoach: Bert van Marwijk
Aanvoerder: Giovanni van Bronckhorst
Positie op de FIFA-ranglijst: 4
Hoeveelste keer op het WK: achtste
Beste resultaat: finalist (1974 en 1978)

WK-kwalificatie
Oranje behaalde tijdens de kwalificatiereeks een honderd procent score. In acht wedstrijden pakte Nederland 24 punten en kwam het team uit op een doelsaldo van 17-2. Het team van Bert van Marwijk verzekerde zich in juni vorig jaar voor het aankomende WK door een 2-1 overwinning op IJsland. Daarbij moet wel gezegd worden dat het Nederlands elftal met Noorwegen, Schotland en Macedonië als andere tegenstanders niet meer dan Europese subtoppers trof.

Groepsfase
De afgelopen twee grote toernooien waaraan Oranje meedeed, had het Nederlands elftal telkens de pech om in de zogenaamde poule des doods te belanden. Tijdens het vorige WK trof Oranje Argentinië, Ivoorkust en Servië & Montenegro. Twee jaar geleden ontmoette Nederland zowel de wereldkampioen (Italië) als de vice-wereldkampioen (Frankrijk) en Roemenië. Toch plaatste Oranje zich bij beide toernooien al na twee van de drie groepswedstrijden voor de knock-outfase. Dit keer ziet de groepsindeling er heel anders uit. Met Denemarken, Japan en Kameroen als tegenstanders is Nederland aan haar stand verplicht om minimaal twee ploegen achter zich te laten. Toch is het nog maar de vraag of Oranje als absolute groepsfavoriet ook tegen dit soort minder grote landen goed uit de voeten kan.

Tijdens het laatste WK in Duitsland liet Oranje zich in de achtste finale kennen door het intimiderende spel van de Portugezen. Veel voetballiefhebbers zullen zich deze veldslag nog goed kunnen herinneren. De Russische scheidsrechter Valentin Ivanov trok zestien keer geel en vier keer rood. Maniche wist als enige te scoren, waardoor Nederland al na vier wedstrijden klaar was. Het is te hopen dat Oranje heeft geleerd van dit onvolwassen gedrag en zich niet meer laat intimideren.

Sinds zijn aantreden na het EK van 2008 kenmerkt bondscoach Bert van Marwijk zich door een helder en herkenbaar selectiebeleid. De voormalige Feyenoord-trainer bouwt al bijna twee jaar aan een hecht collectief dat deze zomer moet gaan pieken. De ervaring van het te vroeg pieken kent Nederland nog van het afgelopen EK. Dus daar zou het dit keer niet aan moeten liggen. Als bondscoach heeft Van Marwijk nog geen ervaring, maar met de voormalige WK-toppers Frank de Boer en Phillip Cocu als assistenten moet de trainersstaf over genoeg ‘toernooibagage’ beschikken.

De sterspeler
Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Arjen Robben; eigenlijk telt Oranje meerdere sterspelers. Wesley SneijderOranje zelf kijkt liever naar het collectief. ‘Let niet op de grote 5, maar op de grote 11’, zo luidt de slogan die groot staat afgebeeld op de spelersbus. Als we er toch één moeten uitlichten dan is dat Wesley Sneijder. De Utrechter is nog maar 25, toch heeft hij al 61 interlands achter zijn naam staan. De middenvelder won dit seizoen drie prijzen met zijn ploeg Internazionale. Naast het Italiaanse kampioenschap en de beker, mocht Sneijder in mei zelfs de Champions League omhoog tillen.

Ajax scout hem al op 8-jarige leeftijd. Tien jaar later heeft Sneijder al een basisplaats verdiend in Ajax 1. In 2007 is Wes rijp voor een nieuwe stap. Voor 27 miljoen euro laat Ajax hem naar Real Madrid vertrekken. Sinds dit seizoen speelt hij voor Inter en dat levert hem dus meteen drie prijzen op.

De lokale fan
“De poule lijkt me niet zo moeilijk. In deze groep is Denemarken denk ik de sterkste tegenstander. Kameroen is altijd lastig en Japan is voor mij onbekend. Voor Nederland moet het zeker lukken om eerste te worden in deze poule”, stelt Oranje-fan Peter Kleine.

“We hebben een wereldvoorhoede met spelers als Van Persie, Huntelaar, Kuijt en Robben. Hetzelfde geldt voor het middenveld. De creativiteit van Van der Vaart en Sneijder wordt hier mooi aangevuld met echte teamspelers als De Jong en Van Bommel. Achterin zit onze zwakke plek, maar dat wordt denk ik ruimschoots gecompenseerd door de aanvallende kracht. Vaak wordt er gezegd dat Nederland altijd mooi voetbal speelt, maar op de grote toernooien bijna nooit de hoofdprijs wint. Met dit team dat het vooral van de aanval moet hebben, denk ik dat mooi en aanvallend voetbal juist de manier is om wereldkampioen te worden.”

“Ik heb er vertrouwen in dat dit Oranje met zoveel ervaren topspelers kampioen kan worden. Ik geloof niet dat het aan de mentaliteit zal liggen. Het grootste deel van de selectie speelt bij internationale topclubs. Van Bommel, Robben en Sneijder speelden dit seizoen zelfs de Champions League-finale. Dan weet je hoe mooi het kan zijn om dat soort grote wedstrijden te spelen en dan maak je het mij niet wijs dat je er niet alles voor over hebt om te winnen. Nederland staat vierde of de FIFA-ranglijst, dus wat dat betreft moeten ze minimaal de halve finales kunnen halen. Argentinië, Spanje, Duitsland en Engeland zie ik als belangrijkste concurrenten.”

www.versgeperst.com