• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 11 juni begint het WK voetbal in Zuid-Afrika. Iedere lokale voetballiefhebber heeft zo zijn eigen favoriete land. Versgeperst.com zet voor jou de drie meest populaire landen op een rijtje. In deel 2 bespreken we een van de gevaarlijke outsiders: Portugal.


Bondscoach
: Carlos Queiroz
Aanvoerder: Cristiano Ronaldo
Positie op FIFA-ranglijst: 3
Hoeveelste keer op het WK: vijfde
Beste resultaat op het WK: derde (1966)

WK-kwalificatie
In een zware groep met onder meer Denemarken, Zweden en Hongarije hadden de Portugezen barragewedstrijden nodig om zich te plaatsen voor het WK. Verrassend genoeg werd niet Portugal, maar Denemarken groepswinnaar. Het team van sterspeler Cristiano Ronaldo eindigde in groep 1 als tweede. In een play-off met de nummer twee uit groep 5 waren de Portugezen een maatje te groot voor Bosnië-Herzegovina. Zowel uit als thuis werd met 1-0 gewonnen.

Groepsfase
Een wereldkampioen speelt in de eerste wedstrijden vaak matig, waarna de ploeg in het toernooi groeit. In een poule met Brazilië, Ivoorkust en Noord-Korea kunnen de Portugezen zich geen stroeve start veroorloven. Portugal zal er vanaf de eerste wedstrijd moeten staan. Het elftal van Queiroz begint op 15 juni tegen Ivoorkust. Na het duel met het onbekende Noord-Korea (20 juni) spelen de Portugezen op 25 juni hun laatste groepsduel tegen Brazilië, een van de grote favorieten voor de wereldtitel.

Na het EK van 2004 in eigen land heeft Portugal zich ontwikkeld tot een land dat bij ieder groot toernooi minstens tot een gevaarlijke outsider wordt gerekend. Opvallend genoeg is Portugal pas voor de vijfde keer actief op het WK. Tegelijkertijd is dit de derde keer op rij dat de roodgroenen zich hebben geplaatst voor het wereldkampioenschap. Het zegt iets over de progressie die de ploeg het afgelopen decennium heeft doorgemaakt.

Bondscoach Carlos Queiroz geniet in Portugal veel aanzien. Hij was degene die de jeugdploeg zowel in 1989 en 1991 naar de wereldtitel leidde. Dat team werd gevormd door spelers als Luís Figo, Rui Costa, João Pinto en Vitor Baía. Deze toppers zijn inmiddels allemaal gestopt. Maar met de aanvallende kracht van Ronaldo, Liédson en Nani, een middenveld met onder meer Miguel Veloso en Deco en een verdediging met Ricardo Carvalho, Pepe en Bruno Alves, zou ook deze ploeg wel eens heel ver kunnen komen.

De sterspeler
In juni 2009 vertrok Cristiano Ronaldo voor 94 miljoen euro van Manchester United naar Real Madrid. Deze overgang Cristiano Ronaldostaat nog altijd bekend als de duurste transfer ooit. Zelf ziet Ronaldo zich nog niet als wereldster. “De echt grote spelers in de historie van het voetbal blinken uit op een WK. Pas als ik daar mijn land aan succes help, beschouw ik mezelf als een wereldster”, zei Ronaldo in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika.

De Portugese vedette is in ieder geval zelfverzekerd dat hij indruk gaat maken. ”Ik ga doelpunten maken en mijn ploeg aan de overwinning helpen”, zei Ronaldo tegenover de Portugese krant Público. In de afgelopen weken heeft de man van 94 miljoen nadrukkelijk de rust opgezocht. ”Ik weet dat ik hiermee moet leven. Het belangrijke is dat ik me goed voel en mijn rust kan pakken.” De 25-jarige Ronaldo heeft al 70 interlands achter zijn naam staan. Toch is spelen voor Portugal nog steeds een kwestie van trots en eer. “Ik krijg nog altijd kippenvel als ik het volkslied hoor.”

De lokale fan
“De groep waarin ze zitten is heel zwaar”, vindt Portugal-fan Omar Daal. “Brazilië is altijd een van de favorieten, Didier Drogba kan voor Ivoorkust in zijn eentje een wedstrijd beslissen en de wedstrijd tegen Noord-Korea moet je zeker niet zien als een automatische overwinning. Portugal heeft de laatste jaren goed gepresteerd op grote toernooien, maar toch moesten ze nu via de play-offs plaatsen. Dat baart mij wel een beetje zorgen. Aan de andere kant weten de jongens hoe ze moeten spelen op zo’n toernooi, maar de kwalificatiereeks laat mij wel een beetje schrikken.”

“Ik hoop dat we in de groep winnen want als we tweede worden, is de kans groot dat we tegen Spanje moeten in de volgende ronde. Dat wordt een moeilijke wedstrijd, maar misschien is dat wel leuk voor de toeschouwers. Portugal tegen Spanje, twee grote rivalen tegen elkaar op een wereldkampioenschap. Dat is wel mooi.”

“Als Ronaldo in vorm is, denk ik wel dat we ver kunnen komen. Hij is zo’n speler die een team kan dragen en als hij goed op dreef is, kunnen we de kwart- of halve finales halen. Ik hoop natuurlijk dat wij wereldkampioen worden, maar er zijn andere teams die ook heel goed zijn zoals Italië, Brazilië, Nederland, Engeland en Duitsland. Ik ga gewoon kijken en hopen dat we ver komen. Je weet nooit wanneer het jouw jaar is. Kijk maar naar Frankrijk in 1998 en Italië in 2006…”

www.versgeperst.com