• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Slecht nieuws voor voetballiefhebbers en goed nieuws voor Vurnon Anita. De Ajacied komt toch niet naar Curaçao om met Ajax mee te spelen in de Chippie Polar Cup. De Curaçaose linksback maakt nog steeds deel uit van de WK-selectie van het Nederlands Elftal.

Na vrijdag is de kans een stuk groter dat Anita meegaat naar het WK in Zuid-Afrika. Van de oorspronkelijke selectie van dertig zijn de volgende spelers afgevallen: Otman Bakkal (PSV), Wout Brama (FC Twente) en David Mendes Da Silva (AZ). Anita zit er dus nog steeds bij. Uiterlijk 1 juni moet bondscoach Bert van Marwijk de definitieve selectie van 23 bekendmaken. Dan weten we dus zeker of Anita wel of niet mee mag naar het wereldkampioenschap.

Onverwacht
Voor Anita kwam de uitnodiging voor Oranje totaal onverwacht. “Ik had er echt helemaal geen rekening mee gehouden”, legt Anita uit aan het Algemeen Dagblad. De oud-voetballer van CVV Willemstad speelde al wel enkele wedstrijden voor Nederlandse jeugdteams, maar van de grote Oranje-selectie maakte hij nog geen enkele keer deel uit.

Strijd met Braafheid
Van Marwijk wil graag alle posities dubbel bezetten. Daarom lijkt het erop dat Anita samen met Edson Braafheid moet strijden voor een plek achter Giovanni van Bronckhorst. Braafheid werd dit seizoen door Bayern München verhuurd aan Celtic. Ook bij de Schotse club kwam Braafheid nauwelijks aan speelminuten. Daarom is de kans reëel dat Anita niet afvalt en meegaat naar Zuid-Afrika.

Traditie
Voorheen keek de familie Anita altijd op Curaçao naar de wedstrijden van Oranje tijdens grote eindtoernooien. Voor Vurnon zit er deze familietraditie dit jaar waarschijnlijk niet in. “De laatste jaren heb ik de eindronden van EK’s en WK’s altijd op Curaçao gezien. Daar vier ik na het seizoen altijd vakantie met mijn familie. Het is daar ook een Oranje-gekte hoor. Straten zijn Oranje, cafés zijn oranje. Ik heb mijn ouders als eerste gebeld toen ik van de uitnodiging hoorde.”

Metamorfose
Aan het begin van het seizoen kwam Anita nog niet voor in de plannen van Ajax-coach Martin Jol. Later probeerde Jol Anita uit als linkerverdediger. Anita speelde zich in de basis en verdween daar niet meer uit. “Ik begon ooit als rechtsbuiten. Daarna heb ik nog achter de spitsen gestaan, rechts en links op het middenveld en nu ben ik linksback. Het was even wennen, maar het bevalt me wel. Jol heeft me het vertrouwen gegeven. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

www.versgeperst.com