• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Enith Brigitha - Olympische Spelen Montreal 1976CURAÇAO – De Curaçaose oud-zwemmer Enith Brigitha krijg aanstaande zaterdag een plekje in de International Swimming Hall of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale, Florida. Brigitha wordt geëerd vanwege haar inter(nationale) zwemprestaties. Vanaf 1972 wist ze gedurende haar carrière 21 Nederlandse zwemtitels te behalen.

Ze verhuisde op vijftienjarige leeftijd van Curaçao naar Nederland. Brigitha was de eerste zwemmer die voor Nederland uitkwam en de 100 meter vrije slag binnen een minuut aflegde.

Internationaal
Daarnaast scoorde ze ook op internationaal vlak goed. Tijdens het WK-zwemmen in 1973 en 1975 haalde ze zilver op de 200 meter rugslag en vier keer brons. Ze kwam in 1972 uit voor Nederland tijdens de Olympische Zomerspelen in München en in 1976 in Montreal. Bij de laatstgenoemde kampioenschappen haalde ze een bronzen medaille op de 100 en 200 meter vrije slag. Na haar eerste Zomerspelen werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

‘Sterke vrouwen’
Brigitha laat weten dat ze haar prestaties vooral toeschrijft aan de ‘de sterke vrouwen’ die haar als voorbeeld dienden, haar moeder en grootmoeders. Ze opende later een eigen kinderzwemschool op Curaçao.

Enith Brigitha met coach Kees Anemaat - Curaçao - 1969

13 reacties op “Enith Brigitha krijgt plekje in Hall of Fame”

 1. Fada, als je het nog niet begrijpt galoppeer je met je paard in het duister en ik weiger het verder in de juiste richting naar het licht te sturen. Eens moet je het zelf doen.

 2. @Zorro: positieve reacties kunnen ook gegeven worden ZONDER het negatieve te benadrukken.
  Spring op je paard en ga met de zon!

 3. @ Fada. @Bas & @Zorro: een positieve reactie op het artikel zelf zou wel gewaardeerd worden.

  Wij kunnen er niets aan doen, dat je het grote positivisme van onze reacties over haar totaal niet begrijpt. Het goede principe om overledenen met een straatnaam te eren en om rechtschapen personen met grote verdiensten te eren is immers door dit kabinet verlaten alsof er een gebrek is aan echte “helden”. Bah. Eerst nadenken voordat je iets neerkwakt.

 4. Trots op mevrouw Brigitha!!!

  @Bas & @Zorro: een positieve reactie op het artikel zelf zou wel gewaardeerd worden.
  Maar dat is natuurlijk nooit jullie bedoeling.
  Jammer hoor…

 5. Jammer dat mijn vader dit niet meer kan mee maken. hij had het geweldig gevonden.

 6. “Enith verdiend ook een straat naam want zij heeft bereikt was een bijzonder talent van ander wereld om met 15 jaar doel gericht en gestructureerd te gaan top zwemmen heel ver van huis”

  Dit zijn niet de vereisten om op Curacao in aanmerking te komen voor een straatnaam.

 7. @ Coffie. Enith verdiend ook een straat naam

  Laten we haar dat niet aandoen, als je ziet wie hier tegenwoordig een straatnaam krijgt en daartussen zal ze zich zeker niet thuis voelen.

 8. Wat een eer, van harte gefeliciteerd. Wel jammer dat ze in Nederland zelf niet erkend wordt of niet tot nauwlijks benoemd tijdens grote zwemtoernooien, waar ook grote Nederlandse zwemmers deelnemen. Nogmaals wees trot op uw behaalde prestaties want uw landgenoten zijn zeer trots op u.

 9. Pabien Enith, wel verdiend, nu nog erkenning op Curacao, of is dat alleen weggelegd voor mannelijke sporters?

 10. Enith, I will do my best to see you at the hall of fame in fort Lauderdale this coming Saturday. We swam side by side met de dolfijnen in Curacao, and the coach was training me for the oilimpics. I went to Canada, the water was way to cold, and I gave up. Did not wat to get a hart attack diving in cold water, you never did. Congratulations. That time I was Herman Voorn , now alex Voorn. Hope to see you on Saturday. Ik ben Niet van Nederland, alleen Maar van Curacao zoals Jij. Pretty powerful, small place, strong people. It is all in the power of the water and the wind. It all connects, and is all one. See you Saturday. What time? You will be my guest for the day. Gone back in time to the present. Alex Voorn.
  561-213-5749 alexvoorn@yahoo.com

 11. Erkenning voor Enig Brigitha meisje uit Curaçao,
  die uitkwam voor Nederland
  Wat een top zwemster
  Blij voor haar dat ze dit kan meemaken

 12. geweldig wat Enith Brigitha een eenvoudig eiland bewoner die door sterk discipline en hard trainen heeft bereikt ver van huis want 40 jaar terug, dus niet lang terug was het negatief beeldvorm dat zwarte burgers niet op top niveau hard en goed kan zwemmen, tennis , race auto rijden of golf spelen. Enith verdiend ook een straat naam want zij heeft bereikt was een bijzonder talent van ander wereld om met 15 jaar doel gericht en gestructureerd te gaan top zwemmen heel ver van huis

 13. It is about time and a great honor to final have her in the hall of fame. Congratulations on your achievements.