• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

oefeninterland curacaoCURAÇAO – “Balbezit!” schreeuwt een Curaçaose man als zijn team de slotminuten van het oefenduel met Suriname tot een goed einde probeert te brengen. Hij en zijn vrienden, rondom hen hangt een milde walm van sterke drank, kraaien het uit van plezier als de scheidsrechter voor het einde blaast (3-2).

Van Suriname moet je winnen, vriendschappelijk of niet. Dat betekent niet dat de sfeer grimmig wordt. Op de tribunes zitten beide supportersgroepen kriskras door elkaar. Het hele veld van Almere City is omringd door mensen die leunen op de hekken, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Luister hier naar een reportage van Pieter Hofmann.

‘Mijn team’
“Ik had avonddienst, maar heb geruild om hier bij te kunnen zijn. Ik had geen kaartje, niks. Uiteindelijk vond ik iemand die een zwart kaartje over had. Verder heb ik niks met voetbal, maar hé, dit is mijn team! En hoe vaak spelen ze nou hier in Nederland?”, vertelt een Curaçaose supporter uit Amsterdam.

Uitverkocht
Op dat moment zijn al diverse liefhebbers teleurgesteld afgedropen. In minder dan een week tijd zijn alle beschikbare 2400 kaarten verkocht. Pas zo’n twintig minuten na de aftrap zijn de tribunes volledig bezet. Alleen de eettentjes achter het veld blijven rook uitkramen.

Doelpunten
Vidarell Merencia opent de score namens Curaçao, als hij met een afstandsschot de Surinaamse keeper verschalkt. Voor de rust staat het echter weer gelijk als Nigel Hasselbaink plots alleen voor de keeper verschijnt (1-1). In de tweede helft zet Curaçao een tandje bij en speelt het meer op de aanval. Dat leidt tot doelpunten van Prince Rajcomar en Jason Wall (3-1).

Verdediging
Verdedigend oogt Curaçao minder robuust, vindt ook bondscoach Patrick Kluivert. Eenmaal aanbeland op de 3-2 eindstand geeft Curaçao de zege nog bijna weg. De trainer legt zich niet neer bij een dergelijke verslapping. Hij komt scheldend zijn dug-out uit: ‘Naar voren! Niet blijven staan godverdomme!’ “Toen kneep ik hem wel eventjes”, geeft hij na de wedstrijd toe.

Cuba
Het fanatisme in het Curaçaose kamp is begrijpelijk. Er wordt stiekem al vooruitgekeken naar de belangrijke WK-kwalificatieduels met Cuba in juni. “Dit geeft echt een boost”, vindt Merencia.

Selectie
Een aantal leden van de Curaçaose selectie speelt niet op het hoogste niveau en loopt grote kans vervangen te worden door profs die vanavond afwezig waren. Dit duel was een serieuze test waarin de huidige spelers hun uitverkiezing mede kunnen afdwingen. Kluivert moet zijn selectie terugbrengen tot 23 man, zestien zullen daadwerkelijk tot de wedstrijdselectie reiken. Vrijdag maakt de bondscoach zijn definitieve keuze bekend.

Foto: Pieter Hofmann

1 reactie op “‘Van Suriname moet je winnen’”

  1. Het was voor mij een genot te zien hoe onze jiunan di Corsow zich krachtig hebben ingespannen, en dat deden zij van ganser harte om te kunnen winnen. Logisch, want halfslachtige krachtsinspanningen zijn eenvoudig niet voldoende. En zij bleven krachtig strijd voeren. Zij behielden vooral hun oriëntatie en hun concentratie. Zij hebben zich volledig ingezet. Ze hebben zich voor honderd procent gegeven. Patrick Kluivert heeft zijn uiterste best gedaan. Ik ben trots op hem. Tja, na de tweede goal van Suriname was ik degelijk een beetje ongerust geworden, maar gelukkig liep het goed af voor Curacao. Net zoals een ijzeren vijl de ruw kantjes van een mes kan bijslijpen, zo zijn er kwaliteiten in hun persoonlijkheid en in hun spel die nog moeten worden bijgeslepen, bij gescherpt en kunnen vooral versterkt worden. Er moet zeker nog wat aan gewerkt worden. Maar dat komt nog. Het geeft een vreemd en warm gevoel als iemand zijn eigen landgenoten, zijn eigen ras in een ver en vreemd land ziet opkomen als verdediger van de naam en eer van zijn (ei)land. Het was een heel sportieve wedstrijd. Geen kwestie van vallen, kermen, kreunen, zuchten, uitjanken van de pijn om de twee minuten bij een lichte tik zoals tijdens Europese wedstrijden. No señor, vallen en direct weer opstaan en glimlachend verder gaan. Prachtig. Er werd een warm en broederlijk gedrag aan de dag gelegd met hun Surinaamse verwanten. Een vreedzame wedstrijd. Tjonge, wat trok dat mij aan. De Curaçaoënaars en de Surinamers zagen ook “goed gegeten” en gezond uit. Muchanan bon comé swa. WIJ ZIJN ARM, MAAR ONZE LIEFDE JEGENS ELKAAR, JEGENS ONZE MEDEMENS IS WAARDEVOL EN KOSTBAAR, en NIET TE KOOP.