• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  voetbalCURAÇAO – Door onenigheid tussen de overheid en de Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) zijn veel faciliteiten gesloten. Meer dan duizend kinderen kunnen hierdoor niet terecht op hun sportterrein, zo schrijft Caribisch Netwerk.

  Een groepje jongens rent heen en weer op het veld van het Frank Curiel Balpark, ze spelen honkbal. Jonathan Tilman zit aan de kant. Hij speelt wat met zijn telefoon. “Dit veld is te klein voor mijn niveau en het veld in Suffisant is gesloten.” Tilman is niet de enige die aan de kant staat. Op de tribune zitten twee jongens, ze willen voetballen. “Er is geen voetbalveld meer in de buurt”, vertelt hun oma. “Alles is dicht.”

  Stichting
  SDK begon in 1970 als Stichting Sportterreinen Brievengat (SSB). De Nederlandse overheid wilde financieel investeren in sport op Curaçao, maar verbond hier voorwaarden aan. Er moest een aparte stichting worden opgericht en de grond waarop sportfaciliteiten werden gebouwd zou door de overheid als erfpacht verkocht worden aan de stichting. Ook moest er accijns worden geheven op benzine die gebruikt zou worden als subsidie voor de stichting.

  Weinig subsidie
  De stichting werd opgericht en de overeenkomst waarin het Eilandgebied stukken grond als erfpacht verkoopt aan SSB werd opgemaakt. Nederland ging akkoord en stortte het geld op de rekening van SSB. Wat niet gebeurde, was de formele handeling om het erfpachtrecht over te dragen. Ook werden de accijnzen niet geheven.

  Laagdrempelig
  De faciliteiten van SSB, nu SDK, zijn sindsdien veel gebruikt door scholen en het volk. Hierdoor sportten dagelijks zeker 1100 scholieren en tientallen anderen. Om toegang laagdrempelig te houden, zijn die tarieven laag. Zo laag dat de subsidie die naar SDK ging niet dekkend was. Ook kwam de subsidie te laat en betaalde SDK zaken als Aqualectra, SVB en UTS te laat. Dit was nooit een probleem, omdat dit overheidsbedrijven zijn en de subsidie ook vanuit de overheid kwam. De jaarrekeningen werden goedgekeurd door de overheid.

  Vijf miljoen
  Nu SDK begin dit jaar is opgeheven en Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) als enige subsidie krijgt, wordt dit een probleem. De schuld van 1.3 miljoen is er namelijk nog. Toch is de balans positief: SDK heeft namelijk ongeveer vijf miljoen aan bezittingen.

  Schulden
  Premier Ivar Asjes, belast met de sportportefeuille, stelt dat de bezittingen van de overheid zijn, maar de overheid niet opdraait voor de schulden. “De schulden zijn niet door het volk van Curaçao gemaakt en het Nederlandse geld was wel voor hen bedoeld”, liet hij tijdens een persconferentie weten.

  Portefeuille teruggeven
  Volgens Statenlid Omayra Leeflang kan dit dispuut alleen worden opgelost als de sportportefeuille weggehaald wordt bij Asjes. “Het plan om FDDK op te richten is afgekeurd door Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten, maar is toch gebeurd. De sportportefeuille ligt altijd bij de minister van Onderwijs, maar in juni 2013 heeft premier Asjes dit zonder reden op zich genomen.”

  Positief
  Thakaidzwa Doran is directeur van de nieuwe sportstichting FDDK. Hij heeft grote plannen, maar kan door dit dispuut geen gebruikmaken van de faciliteiten. “Het is jammer, maar dit is een zaak tussen de overheid en SDK. Tot dit is opgelost, roeien we met de riemen die we wel hebben.”

  Positief
  Inmiddels is advocaat Michael Bonapart in gesprek met de overheid. Hij kan inhoudelijk niets zeggen, maar is positief. “Het ziet er naar uit dat we er op korte termijn uit kunnen komen.”

  3 reacties op “Kinderen de dupe van sluiting sportterreinen”

  1. Vooral PS stemmen mensen!!

  2. Het ministerie van onderwijs met de 5de of 6de PS-minister is een ramp en ligt aan het infuus, maar natuurlijk heeft Leeflang gelijk. Asjes zal gedacht hebben, dat zelfs een sukkelaar de sport beter dan de minister van onderwijs kan promoten, maar overschatte zichzelf schromelijk. Als straatvechter heeft hij geen sportfaciliteiten nodig.

  3. Wat zien we dus hier? Verstandige ouders helpen hun kinderen goede vrienden te vinden en dan samen met hen van gezonde ontspanning te genieten.Toch zorgt juist deze kwestie van ontspanning voor veel onnodige problemen zoals wij lezen. Goede ontspanning helpt kinderen om NIET de verkeerde weg op te gaan. Het vormt een goede discipline en motivatie. Goede en gezonde sport vormen samen een bron van genoegen en gezelligheid. Let wel, kinderen die leren te genieten van zulke vormen van vermaak zoals hierboven vermeld, worden tegen veel onrein amusement beschermd, en zij leren dat ontspanning meer inhoudt dan eenvoudig passief zitten en aangenaam beziggehouden worden. Zelf meedoen is vaak veel leuker dan kijken, en dat telt voor hun. En zelfs dit zal het hun ontnomen worden als er niet correct wordt opgetreden. Omayra Leeflang heeft gelijk in dit geval. De sportportefeuille moet van Asjes worden ontnomen. Want hoe is het mogelijk dat Asjes de sportportefeuille op zich heeft genomen zónder enige reden???? Hhmmm, Asjes met sportportefeuille komt hetzelfde overeen als een vos opgesloten in een hok vol met kippen………………….Het wordt steeds gekker daar op Curacao. Ik denk dat als er een vlieg in de sportportefeuille dat Asjes momenteel bezit valt, het arme beestje zeker zijn pootjes zal breken. Want de portefeuille is helemaal leeg. Ik denk dat ik binnenkort zelf richting Curacao zal vertrekken om te zien of ik kan redden wat er nog te redden valt. Hende lo’n kere. Warda bo curpa swa. Neen, Asjes heeft de portefeuille niet OP ZICH GENOMEN, no señor, Asjes heeft de portefeuille GEPIKT. Asjes dacht bij zichzelf; HET IS VAN MIJ, ik zal het ONTEIGENEN. Het is onbegrijpelijk. Maar goed, ik heb vandaag lekker gelachen om Asjes, mijn dag kán niet stuk. AZIJN BANANA ta bisa den un caso asina; AY AY AY, TA CON TÁSINA.