• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

kalian samsCURAÇAO – Door een ontketende slagploeg en een sterke pitching veroverden de honkballers van Oranje gisteren de Europese titel. Nederland sloeg in Brno (Tsjechië) vijf homeruns in een 6-3 overwinning op Italië. Een onbeschrijflijk gevoel, vindt buitenvelder Kalian Sams.

Dat zegt de Oranje-international in gesprek met Versgeperst.com. Het Nederlands team had veel Curaçaoënaars en ook meerdere Arubanen in de selectie opgenomen. Major League Baseball-prof Roger Bernadina zou aanvankelijk de bekendste naam zijn in het gezelschap, maar hij viel af omdat zijn club hem opeiste op het hoogste niveau.

Onbeschrijflijk
Sams: “Het was echt een geweldig gevoel toen de laatste nul gemaakt werd en we met zijn allen richting de werpersheuvel sprintten!” In 2007 won Oranje de EK-titel voor het laatst. De finale van gisteren was extra beladen omdat uitgerekend tegen Italië, die andere Europese honkbalgrootmacht, de titel heroverd werd. In 2010 en 2012 gingen de Italianen er namelijk met de titel vandoor. Twee jaar geleden stond Sams ook in het veld en hij was die nederlaag nog niet vergeten, zegt hij. “We hadden zeker weten revanchegevoelens! Zij hebben het laatste EK van ons gewonnen. Wij hadden dus maar een missie en dat was om die beker naar Nederland terug te brengen.”

Hoogtepunt
In Europa maken Italië en Nederland al tientallen jaren de dienst uit. Nederland werd gisteren voor de 21ste keer kampioen en ook de Italianen hebben vaak gewonnen. Is deze titel dan te vergelijken met het gewonnen WK in 2011 bijvoorbeeld? Sams: “Elke titel die je binnenhaalt, is iets moois en speciaals. Tuurlijk, het WK van Cuba winnen was denk ik toch wel het hoogtepunt voor mij, maar dat maakt dit EK niet minder mooi. We zijn de beker al een paar jaar kwijt en nu is hij weer terug waar hij hoort. Wereldkampioen en nu ook weer Europees kampioen!”, glundert de powerhitter met Curaçaose roots.

Neptunus
De beker keert dus terug naar Nederland, Sams denkt erover om dat tijdelijk ook te doen. Wellicht speelt hij in de Holland Series mee met hoofdklasser Neptunus, zegt hij. Het is overigens nog niet zeker of dat contractueel ook rondkomt. Naar verwachting meldt Sams zich later dit jaar weer voor een nieuw honkbalseizoen in Azië.

Individuele onderscheidingen
De belangrijkste prijs is dan het kampioenschap, er zijn ook individuele onderscheidingen uitgereikt aan diverse Oranjes-spelers. Curaçaoënaar Curt Smith werd de meest waardevolle speller van het toernooi. Net als Sams sloeg hij in de finale twee homeruns, ook scoorde Smith het vaakst. Pitcher Mike Bolsenbroek werd uitgeroepen tot beste werper na zijn no-hitter tegen Griekenland. Gianison Boekhoudt sloeg de meeste punten binnen. Tenslotte viel ook Sams in de prijzen: hij stal op het EK de meeste honken.

oranje honkbal ek2014

2 reacties op “‘EK winnen een geweldig gevoel’”

 1. Ja Lars, onze sporters, die boven het maaiveld uitkomen, vertrekken naar het buitenland omdat wij ze geen perspectief kunnen geven en ik kan mij dan voorstellen dat mensen zoals jij het heel vervelend /frustrerend vinden dat onze sporters met shirts rondlopen waarop zo overduidelijk op staat dat ze voor een ander land werken dan hun geboorteland. Gelukkig kunnen zij voor zo’n toernooi voor een ander land uitkomen, omdat zij een paspoort hebben van dat land, anders hadden zij het wel kunnen vergeten.

 2. Curacao EUROPEES kampioen !!! We had dat ooit kunnen bedenken !!
  ( IJsland de volgende caribean champion?)
  Ik ben benieuwd wat de MFK hiervan vindt! ( = Corallo & Cooper die midget Gerrit
  alleen maar misbruiken.maar dat heeft G niet door).