• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

honkbalCURAÇAO – ‘Je bent altijd de beste geweest, maar in Amerika begin je onderaan de ladder’. Dat vertelt Avi Becher, operations coordinator bij de Detroit Tigers. Hij werkt meer dan tien jaar in de honkbalwereld en heeft vele talenten zien sneuvelen.

Het grootste probleem volgens Becher is dat veel buitenlandse spelers, inclusief Curaçaoënaars, denken dat ze het hebben gemaakt als ze naar Amerika gaan. Het tegendeel blijkt waar. “Het harde werken begint pas als ze hier zijn”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

Sport management
Becher groeide op in Curaçao en was altijd een grote honkbalfan. Toen hij besefte dat zijn talent niet op het veld lag, ging hij Sport Management studeren. In 2002 leerde hij Hensley Meulens kennen waarna Bechers eigen ‘sportcarrière’ begon. “Ik hielp Meulens met een liefdadigheidsevenement en we zijn altijd goede vrienden gebleven. Meulens heeft het in Amerika gered door doordachte beslissingen te maken en vooral hard te werken.”

Harde realiteit
Becher ziet veel jonge talenten die dromen van een carrière in de Major League. Deze droom is niet vreemd, want het minimale salaris voor een speler is dit jaar 500 duizend dollar. “Slechts 7 procent redt de Major League dus een speler moet ontzettend goed zijn. Daarbij is de honkbalwereld in Amerika hard. Op Curaçao is er vriendschap tussen spelers, maar in Amerika telt de speeltijd. Teamgenoten doen alles om speeltijd te krijgen, iedereen is een concurrent. Als Curaçaoënaar moet je continu boven je niveau spelen, de teugels even laten vieren is funest. Tel hierbij eenzaamheid en heimwee op en je realiseert je dat de droom om professional te worden hard en moeilijk is.”

Uitblinken
Volgens ex-professional Johnny Gregorius is het de droom van elke honkballer op Curaçao om naar Amerika te gaan. Gregorius speelde jaren als professional, maar de Amerikaanse droom moest hij laten varen. “In Nederland zijn er niet veel jongens met dezelfde ervaring en bouw als Curaçaoënaars, in Amerika wel. Je kunt hier de allerbeste zijn, maar daar zijn er duizenden. Je moet net de kans krijgen om jezelf te bewijzen en uit te blinken.” Gregorius’ broertje Mariekson kreeg die kans wel en komt uit voor de Arizona Diamondbacks in de Major League. “Mijn broertje beleeft onze droom en ik focus me op nieuwe dromen.”

Investeren
Thakaidzwa Doran, ex-voorzitter van de Curaçaose Honkbalbond, denkt dat de juiste begeleiding Curaçaoënaars naar de top kan brengen. Professionele sportbegeleiding bestaat volgens hem niet op Curaçao. “Coaching, de juiste voeding, discipline en structuur kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van talent. Daarbij beschikken we niet over juiste materialen en is er een groot gebrek aan sportfaciliteiten op het eiland.” Doran is in 2012 zelf een honkbalacademie begonnen in Banda Bou die geleid word door ex-professionals. Hier leren jonge talenten structuur en discipline doordat school, sport en hun buurt met elkaar in contact staan. “Ik hoop de academie op het hele eiland te kunnen opzetten, maar daar heb ik hulp bij nodig. Het is tijd om te investeren in onze talenten.’

Lokale academie
Ook Becher adviseert om te investeren in een lokale academie. De overheid moet hierin een rol spelen. “Er moet flink worden geïnvesteerd in sport op Curaçao: in geld en moeite. De overheid moet actiever worden en hun contacten in het buitenland benutten, want die hebben ze. Haal professionals en coaches uit Amerika zodat zij talenten kunnen begeleiden en voorbereiden op het Amerikaanse, georganiseerde honkbal.”

22 reacties op “Amerikaanse honkbaldroom blijkt vaak harde realiteit”

 1. @ caramba. De inwoners op het eiland moeten met z’n allen een stukje verantwoordelijkheid nemen en samen werken op de manier die ze kunnen om tot verbeteringen te komen. Dat kan met sport zijn en met politiek maar ook in de dagelijkse omgang met mensen.

  Doe wat je zegt dan lieg je niet, luidt een oud Chinees spreekwoord.

 2. Nee ik moet niet bij “de” “Minister” zijn.
  Dat is nu precies het kernpunt, nee niet iemand moet het probleem voor je oplossen en de baas spelen. Do not think what my country can do for me. think what you can do for your country. en your country is niet “de regering”.

  De inwoners op het eiland moeten met z’n allen een stukje verantwoordelijkheid nemen en samen werken op de manier die ze kunnen om tot verbeteringen te komen.
  De gekozen volksvertegenwoordigign / regering en niet alleen de minister van onderwijs kan ons daarbij ondersteunen met het maken van wetten.
  Zo zit het in elkaar.

  Iedereen kan mee helpen op zijn of haar manier. Dat is een samenleving.
  Gedeelde verantwoordelijkheid en dat kunnen kleine dingen zijn en grote.
  Dat kan met sport zijn en met politiek maar ook in de dagelijkse omgang met mensen.

 3. @ Caramba. Beter dat er iets wordt geregeld voor de jeugd en dat ze gewoon slapen snachts. En dat ze een toekomst hebben die zekerheid bied en waarvoor je gewoon naar school kan gaan. In plaats dat ze alleen kunnen dromen.

  Je vervoegt je steeds bij de verkeerde persoon en ook nog met gezwam. Je moet bij de minister van onderwijs zijn.

 4. Mevrouw Zorra,

  Dus u valt in slaap voor de tv waarop prof honkbal speelt en droomt over dames Profvoetbal….

  Beetje minder dromem en een beetje meer doen. Dromen en luchtkastelen hebben hoge onderhoudskosten. Tijd van dromen is voorbij.
  Wat zou u er van vinden als u uit die profvoetbaldames droom wordt gewekt door een paar jongeren die een pistool op u richten en geld eisen.

  Beter dat er iets wordt geregeld voor de jeugd en dat ze gewoon slapen snachts. En dat ze een toekomst hebben die zekerheid bied en waarvoor je gewoon naar school kan gaan. In plaats dat ze alleen kunnen dromen.

 5. @ Caramba.En mevrouw Zorro heeft u wel eens gevoetbald. Op Curacao…. Bij een prof Club die u betaald heeft.

  Bestaat/bestond er op Curacao profvoetbal zelfs voor ladies?

 6. @ Caramba. Het artikel gaat over Honkbal…

  Ik zie dat ruimer en leg de nadruk op “droom” en niet op specifiek “honkbal”.

 7. En mevrouw Zorro heeft u wel eens gevoetbald. Op Curacao…. Bij een prof Club die u betaald heeft.

  Het artikel gaat over Honkbal…
  Maar ik proef weer onvervalste jaloersheid. Gelukkig gaat het niet over Surfen of Zeilen of iets anders met bootjes.
  Want daar bent u ook expert in nietwaar ? En in opleidingen bent u super expert …. Toch.

  Wees nu eens blij dat er mensen zijn die de jeugd hier willen laten sporten.
  Dat is hoe dan ook veel beter dan het voorbeeld van stelende politici.
  En onder de boom zitten en dieven en moordenaars hebben we ook al genoeg op ons mooie eilandje nietwaar ?

 8. @ Fada. Waar het U.Trustfull dus om gaat is dat hij hoger nivo voetbal heeft meegemaakt.

  Wie niet? Steek de koppen maar bij elkaar zoals zo vaak tevergeefs op alle gebieden is geprobeerd. Er is geen geld en zonder geld begin je niks.

 9. Waar het U.Trustfull dus om gaat is dat hij hoger nivo voetbal heeft meegemaakt.
  Of het nu bij MVV is of bij Ajax, het is in ieder geval profesioneler nivo als het voetbal op Curacao.
  EN hoger nivo als oa Zorro ooit heeft gespeeld/zal spelen.
  Met instelling als Zorro komen we er inderdaad niet, in plaats van mensen met ideeen af proberen te kraken moeten we de koppen bij elkaar steken.
  Maak een opmerking over Trustfull zijn idee, geef input waar we iets aan hebben, waarmee we de jeugd vooruit kunnen helpen.

 10. Gefeliciteerd, nare mensen! Jullie hebben het voor elkaar gekregen om een discussie die ging over de toekomst van jong Curacaos sport talent om te vormen in een discussie over of dhr. Trustfull nou wel of niet een echt prof was. Want hij zou vrij weinig wedstrijden hebben gespeeld. Of niet beroemd genoeg zijn. Of zelfs te weinig verdiend te hebben.

  Te triest voor woorden, dit niveau.

 11. @ Ray. Je denkt er met een hoop draaiwerk veel van te weten, maar zoveel weet mijn pink ook. Er zijn zelfs spelers die op amateurbasis spelen bij de “grote” jongens in de eerste divisie. Jouw cijfers kloppen van geen kanten en hopelijk vinden die spelers jou om de rest erbij te leggen. Uriel blijft een duistere in de voetbalwereld. Denk je, dat Dordrecht toen ook profsalarissen betaalde? Welnee, joh, zelfs nu niet.

 12. 100 wedstrijden is vrij weinig in een voetbal carriere. Dan heb je minder dan 3 seizoen gespeeld of je was voornamelijk wissenspeler. Bij clubs als Dordrecht heb je ook jongens die voor onkostenvergoeding spelen. Maar willen wij onze voetballers opleiden tot nivo Almere City/Telstar of nivo Ajax?

 13. @Zorro, gelukkig begrijp je een cynische opmerking (van een paar handen vol naar meer dan 5) goed te interpreteren!
  Eerst roep je dat je semiprofs niet hetzelfde is als profs en dan ineens kom je alleen nog met MVV uit het rijtje SC Heerenveen, Dordrecht ’90, MVV en Heracles op de proppen. Want jij weet natuurlijk ook dat dit eredivisie clubs zijn en dat het gemiddelde salaris op EUR 283.000 per jaar ligt. Je denkt echt dat die jongens van MVV die tussen de Eur 25.000 en 40.000 per jaar verdienen semiprof zijn. Droom lekker verder. Zelfs in de topklasse worden bedragen betaald waar diverse spelers van kunnen leven. Dit is nog een niveau lager dan de eerste divisie. Maar ja, volgens jou is iemand die EUR 25.000 per jaar verdient een semiprof en is niet interessant in je verhaal. Want jij weet natuurlijk ook dat spelers als bijvoorbeeld Huntelaar, Van Nistelrooij in de eerste divisie zijn begonnen en/of doorgebroken en later bij topclubs terecht zijn gekomen en uiteindelijk miljonair zijn geworden. Dat er tientallen spelers van de eerstedivisie en topklasse jaarlijks doorstromen naar de de eredivisie dat weet jij natuurlijk ook en met name de eerste divisie een een soort opleidingsdivisie is met clubs zoals Jong Ajax, Jong PSV en Jong Twente weet jij natuurlijk ook. Ik kan zo wel uren doorgaan maar dat heeft verder geen zit want jij weet toch al zoveel over sport.

 14. @ Ray. Als jij niet begrijpt dat de clubs die ik noem profclubs zijn kan ik je niet helpen.

  Jij moet gewoon goed leren lezen. Je zou schrikken, als je zou weten wat ik allemaal over voetbal en sport weet. Als ik schrijf, dat het aantal mensen op EEN PAAR handen te tellen is en jij komt dan met het getal 5 dan weet iedereen wie hier de domoor is. Ook weet je het verschil niet tussen een semiprofclub en een profclub of denk je echt, dat bijv. MVV een profclub is. Ga er maar van uit, dat behoudens een enkele uitzondering clubs uit de eerste divisie semiprof zijn en dat zelfs een enkele eredivisieclub daartoe ook behoort vanwege het lage salarisbudget, waarvan een speler niet kan leven en dus naast de voetballerij moet werken. Dan spreek ik nog niet over profclubs, die boven hun stand leven en onder toezicht van de KNVB staan zoals zelfs Feyenoord stond.

 15. Er zijn vele goede initiatieven, helaas werken we niet samen, CSA is een goed sociaal project, op sport gebied heb ik mijn vraag tekens want al 3 jaar lopen er coaches rond die zelf gebrek hebben aan goede opleiding en als de coach het niet kan dan is de vraag of je het spelers wel kan leren. maar soms moet je een organisatie de kans geven te groeien en niet te snel oordelen of negatief zijn! USF is prima maar kost geld, bandabou tigers is heel erg goed maar zou overal geimplementeerd moeten worden

  onderwijs sport en buurt zullen samen moeten werken, de overheid gaat geen initiatief nemen dus zullen individuen en organisaties het zelf moeten doen.

  mooiste zou zijn dat alle talenten van verschillende sporten naar 1 school gaan en smorgens als het iets koeler is op sportgebeid bijgeschoold worden en dan naar school en iets later naar huis, dan kunnen ze allemaal nog met hun club mee trainen en dan alle sporten hierin betrekken en voorzien van goed onderwijs, want een voetballer kan nog zo goed zijn met een straat mentaliteit gaat hij het niet redden!

  belangrijk is namelijk om het voor iedereen een win situatie te maken, clubs, bonden, onderwijs, spelers, ouders etc!

  sport zou ons nationale export product moeten worden, maar dat betekend investeren!

  en alle oude sporters, prof of niet zouden zich actief moeten inzetten als dank voor een leuke leerzamen sporttijd!

 16. @Zorro, laat maar, tegen ignorance kan ik niets doen. Als jij niet begrijpt dat de clubs die ik noem profclubs zijn kan ik je niet helpen. Omdat een paar domoren zoals jij alleen van Ajax en Feyenoord gehoord hebben zegt meer over jou. Het feit feit dat deze meneer Trustfull meer dan 100 wedstrijden als prof heeft gespeeld betekend dat hij bij wel meer als 5 mensen bekend is hoor. Maar ja, Ajax en Feyenoord staan daar niet bij dus bestaat hij niet in jouw wereld toch? Misschien moet jij een profclubs Googlen en eens onderzoek doen. Zal je versteld staan hoeveel mensen er dagelijks bij profclubs aan het werk zijn en er hun baan in hebben, als voetballer, coach, trainer, fysiotherpeut etc. etc. Daarvan zijn mischien maar 5% werkzaam bij Ajax en Feyenoord. De rest werkt ‘gewoon’ bij de overige 36+ clubs. Net zoals de meeste van die 17 miljoen mensen die jij aanhaalt voor het grootste deel NIET voor Ajax en Feyenoord zijn maar voor 1 van die andere 36+ clubs uit de rest van het land.

 17. @ Ray. Zorro, er zijn meer profclubs behalve Ajax en Feyenoord in NL hoor! Zoek maar op dan zie je dat hij bij SC Heerenveen, Dordrecht ’90, MVV en Heracles heeft gespeeld. Zijn ook allen profclubs.

  Hehe, smart pants. Behalve jij zit niemand erop te wachten, dat ik alle profclubs ga noemen. Ik beschouw semiprof niet hetzelfde als prof dus jouw rijtje klopt niet. Vraag 17 miljoen Nederlanders naar Uriel T. en zij die hem kennen (zonder op internet te zoeken) kan je op een paar handen tellen.

 18. @Zorro, er zijn meer profclubs behalve Ajax en Feyenoord in NL hoor! Zoek maar op dan zie je dat hij bij SC Heerenveen, Dordrecht ’90, MVV en Heracles heeft gespeeld. Zijn ook allen profclubs.

  @ Uriel Trustfull, Ik ben het niet helemaal eens met je commentaar. Iedereen roept constant dat er talent is. Maar vaak zijn dat mensen die nooit bij profclubs hebben gewerkt met talent. Er komt zeer veel bij kijken om een prof voetballer te worden. Dat er op Curacao niets gedaan wordt in de voetbal is pertinent niet waar. De Curacao Soccer Aacademy is al ruim 3 jaar bezig met de grootste talenten van Curacao tussen de 8-14 jaar. Zij worden van school gehaald. Krijgen huiswerkbegeleiding, zij krijgen goede voeding en trainen bijna dagelijks bij het FFK terrein, Daarnaast spelen zij meerdere keren per jaar tegen buitenlandse elftallen om weerstand op te bouwen en om beter te worden en je ziet de laatste 3/4 jaar de kwaliteit met sprongen vooruit gaan. Deze jongens worden zeer goed begeleid maar dit heeft tijd nodig. Je kunt een achterstand op professioneel sport gebied van misschien wel 50 jaar ineens wegwerken. Daar gaan decennia overheen om dit goed op te zetten. Maar het begin is zeker gemaakt.

 19. De overheid is geen deel van de oplossing maar juist het probleem. Bijna alle sectoren waar de overheid een grote rol in heeft functioneren niet goed.
  Maak je niet afhankelijk van de overheid, voor je het weet ben je afhankelijk van draaiende politici, subsidies en gebrek aan initiatieven en verantwoordelijkheid.

 20. @ Uriel Trustfull. Als oud prof zie ik hier zoveel talent maar het wordt niet optimaal begeleid.

  Ik ken Orlando als oud voetbalprof o.a. bij Feyenoord, maar waar was jij profvoetballer? Ajax?

 21. Coaching, de juiste voeding, discipline en structuur kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van talent.

  Jammer dat we het alleen over sport hebben want de niet sportende jeugd heeft dit ook nodig om te kunnen presteren tijdens studeren en met werk. Daarom vallen velen buiten de boot. IPV vroeg naar huis naar school de sportende kinderen naar een sportacademy en de studerende kinderen naar een naschoolse opvang.

 22. Ik ben het helemaal eens met dit artikel want hetzelfde geldt ook voor het voetbal op het eiland. Als oud prof zie ik hier zoveel talent maar het wordt niet optimaal begeleid.
  Mijn ervaring zegt mij dat als je prof sporters wilt opleiden je een structuur moet bouwen – van huis uit – in hun studie – in het sporten etcetera. Ik ben het helemaal eens met het feit dat de overheid zeker een grote rol hierin kan spelen en volgensmij zou er niks mooiers zijn dan op een bevolking van 150.000 mensen je in verschillende sporten professionals kan afleveren. In het voetbal zou het beginnen om eens een fatsoenlijk speelschema – met vaste speeldagen – trainings dagen te ontwikkelen zodat de ouders – kinderen en ook de clubs zich hierop kunnen instellen.
  United Soccer Fitness is opgericht om juist kinderen op te leiden volgens europese normen – trainingsstructuren zodat wanneer de kans zich zal voordoen het talent niet in het diepe valt.
  Ik hoop echt dat de overheden en de bonden wakker worden want anders is het straks maar 1 op honderdduizend die een mooie sportcarrière tegemoet kan gaan. Misschien een idee om een keer een brainstorm sessie met alle oud prof sporters te organiseren om te kijken hoe we de handen in een kunnen slaan en de sport cultuur – level van Curacao kunnen verbeteren.

  U. Trustfull