• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Overwinning honkbalteamCURAÇAO – In Tsjechië begint Nederland morgen aan het EK honkbal. De verwachtingen rond de selectie van bondscoach Steve Janssen zijn hooggespannen. Oranje speelt in de eerste wedstrijd tegen Kroatië. Versgeperst.com blikt vooruit op het EK met Oranje-international Kalian Sams.

In Sénart (Frankrijk) werkte Oranje een laatste toernooi af voor het EK. Sams, van Curaçaose afkomst maar geboren en getogen in Den Haag, was de beste speler van het voorbereidend toernooi. Oranje begon met winst tegen Japan en België.  Het team won de finale, maar ging daarvoor lelijk onderuit tegen Frankrijk. Met wat voor gevoel gaat Oranje naar het EK? Sams: “Inderdaad speelden we in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk niet onze beste pot, maar dat gebeurt nou eenmaal in sport. Iedereen kan van elkaar winnen. We gaan positief en vol zelfvertrouwen richting Tsjechië voor het EK en verwachten met de beker naar Nederland terug te keren.”

Roger Bernadina
Het team is er al langere tijd op ingesteld dat de Major League Baseball-profs niet meegaan. “Van te voren wisten we dat dit niet mogelijk zou zijn. Maar dat houdt ons niet tegen, we hebben weer een mix van profspelers en Nederlandse hoofdklassespelers. Dat hadden we ook tijdens het WK in 2011 en toen wonnen we de wereldtitel”, aldus Sams. Lange tijd was er sprake van dat Roger Bernadina wel mee zou gaan. Op het laatste moment gooide zijn club, de Los Angeles Dodgers, roet in het eten. Sams: “Ja, het is jammer dat hij er niet bij kan zijn. Roger is een goede speler om in je team te hebben. Maar het team wordt in Tsjechië aangevuld met Randolp Oduber, dus we zullen zeker hoge ogen kunnen gaan gooien.”

Mix
Gevraagd naar de sterke en zwakke punten van de selectie, gaat de international vooral uit van eigen kracht. “Ik kan niet zo een twee drie een zwak punt bedenken, maar ons sterke punt is dat we stuk voor stuk allemaal goede spelers zijn. En dat we een mix van alles hebben in deze selectie: power, snelheid, ervaring en jong talent.”

kalian samsTitelkansen
De outfielder gelooft dan ook heilig in de titelkansen van de Nederlandse selectie. Over het veroveren van de Europese titel zegt hij: “Dat is ons enige doel, niks meer en niks minder! Ik vertrouw erop dat we de finale gaan halen. Verder zijn Italië en Spanje zeker ook wel kandidaten”. De Italianen werden in 2012 voor de tweede maal op rij Europees kampioen. Nederland kreeg, met Sams in de gelederen, in de finale met 8-3 klop.

Kroatië
Oranje begint morgen met een wedstrijd tegen Kroatië. Sams is nog niet bekend met de eerste tegenstander. “Eerlijk gezegd weet ik vrij weinig van het Kroatisch team. Ik verwacht dat wij ons eigen spelletje moeten spelen en hen niet moeten onderschatten”, laat hij weten. Zaterdag komt Oranje in de tweede wedstrijd uit tegen het gastland.

Volgende stap
Sams speelde lange tijd in de organisaties van de Seattle Mariners, San Diego Padres en de Texas Rangers. Afgelopen jaar kwam hij in Taiwan uit. Met de Topco Scientific Falcons won hij de titel in de Popcorn League. Wat is zijn volgende stap? Sams: “Volgend jaar speel ik waarschijnlijk in Japan in de Nippon league of anders in Korea of Taiwan. Maar in ieder geval Azië.”

www.versgeperst.com