• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

WK voetbal world cup thumb CURAÇAO – Wereldvoetbalbond FIFA heeft voorgesteld om het WK in Qatar van 2022 in januari/februari  of november/december te beginnen. De FIFA legt die opties voor aan een werkgroep. Die kwam vandaag voor het eerst bijeen om alternatieve speeldata voor het toernooi te vinden.

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, in december 2010, is er volop discussie. Door de zomerse hitte in het Arabische land is het uitgesloten dat het WK zoals gebruikelijk in juni en juli kan worden gespeeld. Ook is de situatie qua mensenrechten alarmerend.

Mensenrechtenschendingen
Bovendien buit de organisatie gastarbeiders uit bij de bouw van de stadions. Gemiddeld valt daarbij iedere dag een dode. Werknemers uit armere landen moeten bij aankomst hun paspoort inleveren bij hun werkgever. Om het land te verlaten, hebben zij behalve het paspoort ook een uitreisstempel nodig als bewijs van toestemming. De werkgever moet toestemming verlenen. Tot aan de oplevering van de accomodaties zullen er volgens deskundigen ongeveer 4000 doden vallen. Een meerderheid van de voetbalfans wil vanwege de mensenrechtenschendingen geen WK in Qatar. Een recente aantijging van omkoping stelde het WK verder in een kwaad daglicht.

Olympische Spelen
Als de FIFA het wereldkampioenschap in januari en februari laat spelen, kan dat problemen geven met de Olympische Spelen. Die worden normaal gesproken in februari gehouden. FIFA-preses Sepp Blatter verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach eerder nog dat beide evenementen niet zouden botsen.

Competities stilleggen
Veel Europese voetbalbonden moeten hun competities twee maanden stilleggen en ook de Champions League ondervindt hinder van het verplaatsen van het WK. Competities moeten tevens het jaar voor en het seizoen na het WK hun speelschema aanpassen.

Bekendmaking
De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van clubs, competities, spelersvakbonden en de organisatie, vergadert in november opnieuw en daarna nog in februari. Het uitvoerend comité van de FIFA maakt naar verwachting tijdens de bijeenkomst in maart bekend wanneer het WK gespeeld gaat worden.

© Novum

4 reacties op “FIFA wil omstreden WK Qatar aan begin of eind van 2022”

 1. Een WK voetbal aan Quatar toewijzen is als het WK ijshockey aan Curacao toewijzen.

 2. Blatter is niet de enige boef en wil nog eens 4 jaar op het pluche zitten.

 3. @M.D. Conception, En Rusland 2018? En ben je bv vergeten Argentinie 1978… Toewijzing WK 2010.. Jack Warner, Joao Havelange, Ricarde Texeira..

  FIFA = MAFFIA = CORRUPTIE!

 4. Zou het niet beter zijn de toewijzing van de WK aan Qatar totaal te herroepen?
  Problemen met mensenrechten, complicaties voor de Olympische Spelen, competities stilleggen, bekendmakingen die later, na bepaalde vergaderingen volgen, kortom een legio van bezwaren die de tijd rijp maakt om de toewijzing te herzien, waarom dan geen directe maatregel? Door de jaren heen is het empirisch bewezen, dat waar het om mensenrechten gaat in bepaalde contreien, iedereen die daarmee aankomt het moeilijk krijgt. Voor bepaalde werelddelen is het abnormaal, voor andere werelden is het normaal, daar het een onderdeel van hun traditie is. Wist de FIFA en anderen niet tevoren dat in bepaalde contreien er geen ontkomen aan is qua temperaturen en andere bezwaren? Wil de FIFA kost wat kost opleggen/ achteraf voorwaarden stellen/veranderingen aan te brengen? Anders wat als wat er nu het geval moge zijn Qatar daar niets aan doet/wil doen? Hoe meer ik om mij heen heb gekeken en nog altijd om me heen kijk, merk ik op dat bepaalde leiders kost wat moge kosten, aan de macht willen blijven totdat?
  Alles wat niet door anderen gezien mag worden uh….gecorrigeerd is.
  Alle mogelijke bewijzen van gesjoemel weggewerkt zijn????????????????
  Alle mogelijke bewijzen van zelfverrijking vernietigd zijn????????????????
  Alle mogelijke bewijzen van corruptie vernietigd zijn???????????????????
  Tot vandaag, nog in leven en- of overleden, is het moeilijk te bewijzen hoe bepaalde personen aan hun rijkdom zijn gekomen. Mensen toch….