• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het wielerseizoen is geopend! Zondag stond tijdens de eerste wielerwedstrijd van het jaar de omgeving van Fuik in het teken van snelle nationale road- en mountainbikers. “Het is vooral een mentale kwestie”, vertelt voorzitter Helene Smit van het Lions Dive Team Edurance Curaçao (Tec). 

De organisatie van de tijdrit was voor de derde keer in handen van multisportvereniging Lions Dive TEC. De wedstrijd van zondag was bedoeld voor zowel mountainbikers als roadbikers. Vanaf 8 uur ‘s morgens startte elke minuut een renner om zijn of haar individuele tijdrit tot een zo goed mogelijk resultaat te brengen. Helene Smit is sinds begin dit jaar voorzitter van Lions Dive TEC en vertelt ons: “Tijdrijden is een specialisme binnen de wielersport en is vooral mentaal zwaar. Je moet in je eentje tegen de klok rijden en dat vraagt veel concentratie en doorzettingsvermogen. Wanneer je in een groep rijdt, zie je je tegenstanders. Nu is je enige tegenstander de klok.”

‘Trustmoore Madame’
Voor de roadbikers bestaat de Trustmoore Chrono Competitie uit vier wedstrijden, de drie beste resultaten tellen mee voor het eindklassement. Voor de mountainbikers zijn er drie tijdritten waarvan de beste twee meetellen. Voor beide categoriën geldt dat de vrouw die aan het einde van het seizoen op 15 oktober het hoogste in het klassement staat, de eervolle vermelding ‘Trustmoore Madame’ krijgt. De beste mannen worden getiteld als ‘Monsieur Chrono’. “Als je het serieus wilt doen, is de tijdritcompetitie een loodzwaar onderdeel. De discipline die het tijdrijden vergt, is niet voor iedereen weggelegd. Een aantal renners pakken het heel professioneel aan en hebben een speciale tijdritfiets, speciale helm of tijdritpak. De meeste zetten een opzetstuur op zodat ze gestroomlijnder zijn. Ze maken zich als het ware kleiner door op hun ellebogen te steunen en zo hebben ze minder last van de wind”, laat Smit weten.

Uitslagen
Bij het mountainbiken was de eerste plaats in de categorie ‘Junioren 15/16 jaar’ voor Joran Valeriaan, bij de beginners zette Rob Westerink de snelste tijd neer, Timothy Lampe was de beste bij de elite en Raymond Brummelhuis pakte de winst in de categorie ‘Submaster’. Bij de roadbikers was de eerste plaats voor: Kevin Siberië (heren junioren 15/16 jaar), A. de Coito Pita (beginners), Carine Jansch (dames junioren 17/18 jaar), Wilfrid Camelia (Elite A) en Laurens Keesen (Submaster). Bryan van Rutten is jeugdrijder voor de TEC-ploeg en won de tijdrit in de categorie ‘Mannen junioren 17/18 jaar’. Hij staat op dit moment tweede in het algemeen klassement voor de titel ‘Monsieur Chrono’, vlak achter Wilfrid Camelia.

www.versgeperst.com