• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Schaken op CuracaoCURAÇAO – De Olympiade in Noorwegen, het op vier na grootste sportevenement, zit erop. De schakers speelden vandaag hun laatste van in totaal elf wedstrijden. De Curaçaose heren wonnen met 2,5-1,5 van Koeweit. De dames dolven het onderspit tegen het team van de International Braille Chess Association: 2,5-1,5.

Tegen de Koeweiti’s was Sherman Maduro de enige die zijn wedstrijd won. Hij zette Nasser Maqseed overtuigend aan de kant. Wim Blijstra, Jimmy Izijk en Rurik Capella speelden alledrie gelijk. Izijk en Ibrahim Shebab deden er 147 zetten over om te bepalen dat er geen winnaar zou komen. De Curaçaoënaar stond met paard, loper en koning tegenover alleen een  vijandelijke koning, maar kon dat niet omzetten in winst.

Open klassement
Door de winstpartij eindigde het Curaçaose team met vijf overwinningen en zes nederlagen als 115de in het open klassement. China kroonde zich tot toernooiwinnaar met acht zeges en 3 remises. Daarachter volgden respectievelijk Hongarije, India, Rusland en Azerbeidzjan. Binnen de Curaçaose ploeg was Blijstra topscorer met 7 punten, gevolgd door Maduro met 6. Jimmy Izijk bracht 2,5 punt op het bord, Rurik Capella voegde er 2 toe en reservespeler John da Silva 1.

Slotwedstrijd
De dames namen het op tegen de International Braille Chess Association en verloren met 2,5 tegen 1,5. Alleen Ailen Mena won haar partij. Tegen Teresa Debowska eindigde ze met een toren voorsprong. Seydi Salim-Moussa boekte een remise tegen Shafiga Valner. Maria Diaz en Arzy Salim-Moussa gingen echter onderuit waarmee de dames het toernooi afsloten met een nederlaag.

Damesklassement
Curaçao eindigde in het damesklassement als 109de met twee overwinningen, vier remises en vijf nederlagen. Rusland prolongeerde het kampioenschap met tien winstpartijen en een verliesbeurt en liet daarmee respectievelijk China, Oekraïne, Georgië, Armenië en Kazachstan achter zich. Ailen Mena bracht voor het Curaçaose damesteam de meeste punten binnen met 7,5, Maria Diaz vulde er 5,5 aan. Seydi Salim-Moussa bezorgde het damesteam 4 punten, Arzy  Salim-Moussa en Ebony Hodgson bleven puntloos gedurende het toernooi.

www.versgeperst.com