• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Schaken op CuracaoCURAÇAO – Op de Olympiade zijn de Curaçaose schakers begonnen met twee nederlagen. Dat gold voor zowel het heren- als het damesteam. In Noorwegen waren dit weekeinde Moldavië en Syrië te sterk voor de mannen. De dames moesten hun meerdere erkennen in Wit-Rusland en Tadzjikistan.

Zaterdag verloren de heren met 0-4. Wim Blijstra trof grootmeester Dmitry Svetushkin en verloor. Ook Sherman Maduro, John da Silva en Jimmy Izijk brachten geen punten op het bord. Dat lukte gisteren wel tegen Syrië: Blijstra en internationaal meester Basher Iyti deelden het punt. Maduro kwam een loper achter te staan op Hasan Omrani en ging onderuit. Da Silva zag zich overmeesterd op de rechterflank door Khaled Akhras. Izijk had lange tijd het beste van het spel tegen Ward Al-Tarbosch, maar zag het tij keren en verloor. De eindstand werd daarmee 0,5-3,5 voor de Syriërs.

Dames
De dames troffen tweemaal een voormalig sovjetrepubliek. Een zware kluif dus, want de Sovjet-Unie heeft talrijke grote schakers voortgebracht en de sport is er nog steeds erg groot. Zaterdag was er geen kruit gewassen tegen Wit-Rusland. Arzy Salim-Moussa, Ailen Mena, Ebony Hogdson en Seydi Salim-Moussa verloren allemaal: 0-4. Tegen Tadzjikistan viel er een half puntje te noteren omdat Ailen Mena een remise behaalde tegen Nadezhda Antonova. Daarmee leden beide Curaçaose teams opeenvolgende nederlagen met dezelfde cijfers.

Klassement
In het open klassement (hoofdzakelijk bestaand uit mannen, maar toegankelijk voor schakers van beide seksen) staat Curaçao (dat meedoet onder de naam Nederlandse Antillen) op de 151ste plaats. In totaal doen er 177 landen mee. Frankrijk gaat aan kop, wereldkampioen Armenië staat zestiende. In het damesklassement is China koploper. Wereldkampioen Rusland volgt en de Curaçaose vrouwen staan op de 121ste plaats. Van de deelnemende landen hebben er 136 delegaties een damesteam afgevaardigd. Door het grote aantal deelnemers geldt de Olympiade daarom als het op vier na grootste sportevenement ter wereld.

Informatie
Het toernooi gaat vandaag verder en duurt tot 14 augustus. Tot kort voor de wedstrijd is niet bekend wie de tegenstander is. Daardoor kunnen de schakers zich nauwelijks instellen op hun aankomende tegenstander. De wedstrijden zijn live te volgen via de website.

1 reactie op “Ontmoeting met wereldtop valt schakers zwaar”

  1. DHR RUSEL WOLF DE BESTE VAN CURACAO HEEFT HIJ NIET MEEGEDAAN? WAT JAMMER