• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

KNVB Oranje voetbal thumbCURAÇAO – Het Nederlands elftal heeft vandaag met 2-0 van Chili gewonnen in de laatste groepswedstrijd van het WK. De doelpunten waren afkomstig van invallers Leroy Fer en Memphis Depay. Beide teams waren al geplaatst, maar Nederland is nu groepswinnaar en Chili tweede.

Het wordt waarschijnlijk geacht dat Nederland als groepswinnaar in de achtste finales Brazilië ontloopt. Chili moest vooraf winnen om groepswinnaar te worden, Oranje had aan een gelijkspel voldoende. De Zuid-Amerikanen betraden daarom het veld met meer aanvallende intenties dan hun tegenstanders.

Tactische vondst
De aanvallende bedoelingen van Chili werden echter teniet gedaan door een tactische vondst van bondscoach Louis van Gaal. Hij had het 33-jarige loopwonder Dirk Kuyt, van origine nota bene een aanvaller, opgesteld als linksback. Die moest met zijn werklust het gevaar van Chili’s opkomende verdediger Mauricio Isla. Dat lukte: Kuyt bleef al die tijd fier overeind tot hij zich in de 89ste minuut met kramp moest laten vervangen.

Spelbeeld
De Chilenen hadden meer dan 70 procent balbezit in de eerste helft, maar creëerden geen uitgespeelde kansen tegen de Nederlandse muur. Oranje was dreigender en schoot zesmaal op doel in het eerste bedrijf, tegen twee schoten voor de Zuid-Amerikanen. Halverwege de tweede helft kenterde de wedstrijd. Chili raakte vermoeid en werd in balbezit steeds onnauwkeuriger. Aan de andere kant van het veld kreeg Nederland weinig kansen, maar gezien de effectiviteit van de aanvallen die wel tot het Chileense doel reikten, was dat geen probleem.

Scoreverloop
Fer kopte een kwartier voor tijd raak op aangeven van Darryl Janmaat: 1-0. Chili probeerde het nog wel, maar het geloof ontbrak. In een rappe tegenaanval bood Arjen Robben een niet te missen kans aan Depay, die in de blessuretijd de wedstrijd op slot gooide: 2-0.

Afwezige spelers
Beide teams misten enkele spelers. Oranje miste de geschorste aanvoerder Robin van Persie en de geblesseerde Bruno Martins Indi. Jonathan de Guzman zou bij een gele kaart de achtste finales missen en bleef uit voorzorg aan de kant. Bij Chili ontbrak vedette Arturo Vidal.

Spanje-Australië
De andere groepswedstrijd was Spanje-Australië en dat werd 3-0. De goals kwamen van David Villa, Fernando Torres en Juan Mata. Die wedstrijd viel echter buiten het brandpunt van de dag omdat beide teams al uitgeschakeld waren.

www.versgeperst.com