• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VoetbalCURAÇAO – Het zal de droom van vele yu di Kòrsou zijn: Curaçao op het WK voetbal. In Amsterdam is het al jarenlang een zekerheidje. De stad organiseert namelijk zijn eigen WK voetbal. Spelers van allerlei nationaliteiten treden tegen elkaar aan op sportpark Middenmeer.

Dat levert landenteams normaliter zouden ontbreken op een mondiale eindronde. De sterkste teams doen mee aan de World Cup, spelers die recreatief een balletje willen trappen kunnen meedoen aan de World League.

Amateurvoetballers
Curaçao deed mee aan de World Cup. Onder leiding van trainer Remko Bicentini en Gerald Roosje trad er een Curaçaos team aan dat bestond uit amateurvoetballers uit Nederland en België. De bekendste speler was waarschijnlijk voormalig Ajacied Javier Martina. Andere namen waren Dyron Daal, Shanon Carmelia, Durec Ascension, Revy Rosalia en Christy Bonevacia.

Poule
In de poule traden de Curaçaoënaars aan tegen Bosnië-Herzegowina en Tunesië. Met doeltreffend combinatiespel werden beide teams met 4-0 opgerold. Aansluitend volgde de krachtmeting tegen Kaapverdië, een kraker op het zogeheten WK Nederland.

Kraker
Curaçao begon echter slap en stond na vijf minuten met 2-0 achter. Pas toen deden Martina en consorten er een schepje bovenop, met als gevolg dat de scheidsrechter de kluts kwijtraakte. “Er ontstond een fase waarbij de scheidsrechter bij de meeste correcte duels een overtreding zag en bleef strooien met gele kaarten”, oordeelde Bicentini achteraf. Bij een gele kaart kreeg je, net als in het hockey, een tijdstraf van vijf minuten opgelegd. Met twee gele kaarten en dus slechts acht overgebleven veldspelers trok Curaçao echter wel de stand gelijk: 2-2.

Algerije
In de kwartfinale bleek Algerije een maatje te groot. De Noord-Afrikanen legden een volmaakte counter op de mat en straften ook een verdedigingsfout om met een 2-0 voorsprong de rust in te gaan. Na de hervatting ging Curaçao met vier aanvallers spelen om de druk verder op te voeren. Door de ruimte die de Curaçaoënaars daardoor achterin prijsgaven, konden de Algerijnen nog tweemaal profiteren.

Winnaars
Bij de heren ging de World Cup-finale tussen Egypte en Colombia. De Afrikanen legden beslag op de titel, maar haalden hun prijs pas op nadat ze een erehaag hadden gevormd voor de verliezend finalisten. Eritrea won het World League-toernooi bij de mannen. In het damestoernooi was Nederland 2 de sterkste. Die selectie bestond uitsluitend uit lesbische en biseksuele spelers om op te roepen tot homo-emancipatie.

2014-06-15 12.15.02-2

www.versgeperst.com