Jemyma BetrianCURAÇAO – “Hoe oud ben je? Vijf jaar, en je kan al kickboksen? En vind je het leuk?” vraagt wereldkampioen muay thai Jemyma Betrian (23) aan de jongste deelnemer van haar open training. Zijn bokshandschoenen komen tot zijn ellebogen. Vooral de laatste vraag over plezier typeert haar.

Betrian is op Curaçao om zich voor te bereiden op haar titelgevecht met Christi Brereto. Vandaag gaf ze een open training in de International School. Enkele tientallen belangstellenden werkten zich een half uurtje in het zweet met allerhande vechtsportdrills, waarna ze hen toesprak.
jemyma betray training sit-ups

Doffe klappen
Wereldkampioen of niet, plezier staat voorop bij Betrian. Plezier hebben is een serieuze zaak omdat het je de weg van je hart doet volgen – wat je écht wilt. Dat neemt niet weg dat als je iets wilt bereiken, dat je al het andere dat erbij komt kijken ook serieus moet nemen. Ook dat houdt ze haar gehoor – van de eerdere genoemde dreumes tot veertigers met ‘moobs’ – voor. Koester je droom, heb er plezier in maar breng ook de offers die nodig zijn om te bereiken wat je wilt. Tot slot laat ze nog een aantal stotencombinaties zien. De opeenvolgende klappen die door de zaal galmen klinken in de verte als een drumsolo. Allemaal zijn ze het resultaat van jarenlang hard trainen en gedisciplineerd leven. Een klaterend applaus golft van de tribune.

Harde pot
Offers brengt Betrian dus regelmatig. In de aanloop naar haar titelgevecht, 7 juni in de Verenigde Staten, heeft ze zich bijvoorbeeld goed moeten voorbereiden. Ze voelt zich fit, zegt ze tegenover Versgeperst.com. Wat weet ze van haar tegenstander? “Het is een dame die ook al een tijdje meedraait. Ik weet dat ze bijna negen centimeter langer is dan ik, ze is ook nog vrij jong. Ze is een goede, mooie muay thaivechter en ze heeft niks te verliezen, alleen maar te winnen. Het gaat dan ook zeker een harde pot worden”, voorspelt de Golden Girl.

MMA
In de wandelgangen ging het bericht rond dat ze door MMA-vechter Ronda Rousey klaargestoomd zou worden voor een verdere loopbaan in MMA (Mixed Martial Arts). Betrian houdt daarbij een slag om de arm: “Nou, niet direct MMA vechten, maar ik heb een aanbieding gehad om twee maanden te gaan trainen. Iedereen heeft er nu van gemaakt dat ik MMA ga vechten, maar ik ga eerst trainen en kijken hoe het me bevalt. Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Als ik het niet leuk vindt, dan kap ik er ook meteen mee. Maar ik kijk uit naar de nieuwe uitdaging. Ik ga gewoon trainen en kijken hoe ik het vind.”

Grondgevechten
Na haar gevecht van volgende week gaat ze direct twee maanden in de leer bij Rousey en haar trainers. “Ik kijk eerst hoe die twee maanden gaan, hoe de trainingen me bevallen want het zijn hele andere dingen natuurlijk. Dat krijg ik van vier verschillende trainers die allemaal met Ronda Rousey werken.”
De heren trainen haar in jiu-jitsu, worstelen, kickboksen en boksen. Deels zijn dat takken van sport waarin Betrian haar sporen al verdiend heeft. Jiu-jitsu en worstelen, belangrijk als basis van de grondgevechten, zijn betrekkelijk nieuw voor de Golden Girl. Betrian krijgt dus direct training op topniveau met niemand minder dan Ronda Rousey die de Curaçaose gaat begeleiden. “Voor veel mensen zou het een droom zijn, voor mij is het een werkelijkheid die me gegund is. Ik kijk er erg naar uit. Ik denk dat ik heel veel van haar kan leren, en ik sta er ook voor open om het te leren.”

www.versgeperst.com