Curacao Sport - BasketballCURAÇAO – Basketbalcompetitie NBA treedt hard op tegen Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling. Sterling wordt geschorst voor het leven en krijgt de maximumboete van 2,5 miljoen dollar opgelegd. Ook doet de NBA alles om hem te onteigenen, zei NBA commisioner Adam Silver.

Dit weekend lekte een audio-opname uit waarin Sterling zich racistisch uitliet. Daarin vraagt hij onder meer aan zijn vriendin om zich niet publiekelijk in te laten met zwarte mensen. Een foto met Magic Johnson kon bijvoorbeeld absoluut niet door de beugel. Dat viel in de multiculturele en multi-etnische wereld van de NBA erg slecht. Silver noemde Sterlings uitlatingen ‘diep beledigend’. Het schandaal werd het gesprek van de dag in de Verenigde Staten, waar zelfs president Barack Obama zich over uitsprak.

Onteigenen
De schorsing betekent dat Sterling zich niet mag vertonen bij NBA-wedstrijden, -trainingen of faciliteiten van NBA-teams. Ook mag hij de vergaderingen van clubeigenaren niet meer bijwonen. Die zouden Silver steunen in diens strijd om de Clippers een nieuwe eigenaar te bezorgen. Daarvoor moet driekwart van de eigenaars voor het ontzetten van Sterling stemmen.

Reputatie
De omstreden eigenaar heeft al langer een reputatie op het gebied van onaangepast gedrag. Een aantal jaar geleden kocht hij een rechtszaak af die was aangespannen wegens racisme. Hij zou weigeren om zijn woningen te verhuren aan Afro-Amerikanen en latino’s. Sterling is al meerdere decennia eigenaar van het team uit Los Angeles, maar al die tijd pakte de NBA hem niet aan. Nu wel. “Bij dit specifiek bewijs hebben we gehandeld”, aldus Silver, die pas sinds enkele maanden de hoogste baas is van de basketbalcompetitie.

Privé
Dat Sterling zijn uitlatingen deed in de privésfeer en dat de audio-opname hoogstwaarschijnlijk illegaal is, deert Silver niet. “Ze (de uitlatingen, red.) zijn nu publiek en vertegenwoordigen zijn denkbeelden.”

1 reactie op “NBA pakt eigenaar LA Clippers hard aan wegens racisme”

  1. Wat een domme man. Kan beter puntmutsen voor de KKK gaan slijten, dan een hele sport in diskrediet brengen.