WK voetbal world cup thumb CURAÇAO – Het WK in Qatar wordt in 2022 definitief niet in de zomer gespeeld. Dat heeft secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke woensdag laten weten. De discussie over het verplaatsen van de mondiale titelstrijd is al lange tijd gaande. In Qatar kan het kwik in de zomer boven de 50 graden stijgen.

Onder anderen FIFA-preses Sepp Blatter sprak zich al uit voor een winter-WK. Valcke zei tegen Franse media dat hij verwacht dat het WK tussen 15 november en 15 januari gespeeld gaat worden. Volgens hem is het weer in die periode het gunstigst. In de wintermaanden zijn de temperaturen met 25 tot 30 graden behaaglijk.

Kritiek
Sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010 laaide een storm van kritiek op en gingen direct stemmen op om het toernooi naar de winter te verplaatsen. De timing van het nieuws is niettemin opvallend, aangezien de Belg Michel D’Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, in oktober zei dat een definitief besluit niet voor 2015 zou vallen. Een werkgroep zou bij alle betrokken partijen eerst advies gaan inwinnen.

Verbazing
Vicepresident van de FIFA Jim Boyce heeft met verbazing kennis genomen van uitspraken van collega Jérôme Valcke. De secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond zei woensdag dat het WK voetbal van Qatar in 2022 niet in de zomermaanden wordt afgewerkt. Volgens Boyce liep de Fransman totaal op de zaken vooruit. “Ik ben totaal verrast door wat ik vanochtend heb gehoord. Deze beslissing moet gemaakt worden door het uitvoerend comité van de FIFA”, zegt hij tegen Skysports.

Eind 2014
“Ik weet niet of Jérôme misschien zijn persoonlijke mening heeft gegeven, maar dit is niet besproken door het comité”, vervolgt de verbouwereerde Boyce, die herhaalde een beslissing op zijn vroegst eind 2014 te verwachten.

Gevolgen
Een WK in de winter heeft grote gevolgen voor Europese clubcompetities, omdat die hun speelschema dan drastisch moeten omgooien. Onder meer de Engelse Premier League liet eerder al weten kritisch te zijn op plannen om het WK niet in de zomer te organiseren.

Behandeling gastarbeiders
De titelstrijd in Qatar is hoe dan ook niet onomstreden. In het najaar kwam naar buiten dat gastarbeiders er veelal als slaven worden behandeld. Blatter heeft aangeboden zelf een kijkje te gaan nemen en de kritiek met de emir te bespreken.

© Novum

www.versgeperst.com