• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Andrelton SimmonsCURAÇAO – In het Tio Daou Ballpark vindt vanavond een meet & greet met tophonkballers plaats. Ook is er een softbalwedstrijd en een homerun derby. Dit gebeurt in het kader van de Curaçao Baseball Week. Versgeperst.com sprak daarom met Andrelton Simmons en Oranje-bondscoach Steve Jansen.

Steve Jansen, coach van het Nederlands honkbalteam, kijkt tevreden terug op de week. “We hebben clinics gegeven met de jongens, af en toe zijn we ook ingesprongen en hebben we met die kinderen gewerkt, da’s natuurlijk het fijnste wat er is. Verder hadden we op de coachen clinics drie sprekers per avond. De onderwerpen verschilden. Zo was er een heel gedeelte over het mentale aspect van het coachen. Iedereen had zijn eigen onderwerp. Robert Eenhoorn heeft een en ander over visie verteld en Hensley Meulens over hitting.”

Gezamenlijk doel
Veel Nederlandse honkbalfans bouwen na verloop van tijd een band op met Curaçao. Voor Jansen is dat niet veel anders. “Kijk maar naar mijn petje”, zegt hij wijzend op zijn blauwe pet met een gele ‘C’ erop, “zo simpel is het. We hebben met deze groep jongens zoveel mooie momenten beleefd, vanaf het WK tot en met de WBC (World Baseball Classic, red.). In ons team is het niet belangrijk waar je geboren bent. We hebben een gezamenlijk doel en visie, we zijn een eenheid als groep”. Op de vraag waar hij met die eenheid naartoe wil, is Jansen heel stellig. “In september wacht het EK. Die hebben we al twee keer aan onze neus voorbij zien gaan. Het wordt tijd dat het kampioenschap weer onze kant op komt.”

Kleine details
Ook Andrelton Simmons, korte stop van de Atlanta Braves, heeft een week vol clinics achter de rug. “Begin deze week hebben we uitgelegd gekregen wat de bedoeling is. Er waren een hoop kinderen, maar ze waren onderverdeeld in kleine groepen”. Wat heeft hij ze verteld? “Vaak vertel ik dingen die ze al weten, maar zeker jongere spelers hebben die basisbeginselen nog niet altijd door. Ik heb het bij de basic stuff gehouden. Hoe je het snelste naar het eerste honk gooit, backhands, double plays, positioneren op het veld, dat soort dingen. Kleine details zijn juist het belangrijkst.”

Sterke mindset
Simmons, na afgelopen seizoen als beste verdedigende speler tot winnaar van de Golden Glove uitgeroepen onder de short stops van de National League, beseft dat niet alleen veldspel belangrijk is. Een sterke geest maakt het verschil. “Je moet een sterke mindset hebben. Hoe hoger je positie, hoe meer mensen die positie willen. Iedereen wil op jouw positie spelen. Je moet je snel aanpassen aan situaties, en always bounce back“. Simmons herinnert zich zijn eerste jaar nog. Hij was gehaald als pitcher, maar wilde zelf als short stop spelen. Hij vertoonde typisch spel voor een pitcher: goede verdediging, maar als slagman bracht hij weinig. “Ik ben opgehouden met de nadruk te leggen op perfectie. Just play. Mijn slaggemiddelde ging daarna van .220 naar .260. Het jaar daarop was het hetzelfde. Ik maakte tien errors in de eerste tien wedstrijden. Mijn verdediging was dus slecht, maar toen heb ik hetzelfde gedaan en juist alles losgelaten. Let go.”

www.versgeperst.com