• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Lucien Isenia thumbCURAÇAO – Naast sportbar Rio Lounge in Damakor verrijst de beste BMX-track van Curaçao en het Caribisch gebied. Dit weekeinde volgt de bekroning van anderhalf jaar lang onderhandelen en wekenlange harde arbeid. Versgeperst.com sprak met initiatiefnemer Lucien Isenia op de baan in aanbouw.

DSC_0021Isenia is al 30 jaar verbonden aan BMX-races op het eiland. Met hulp van sponsors komt er nu een track van 6600 vierkante meter te liggen. Daar is 26 duizend kubieke meter zand mee gemoeid. De track is in totaal 400 meter lang. Meerdere rondes kent de sport niet, BMX is voor sprinters. Deze week krijgen 250 kinderen clinics aangeboden van wereldtoppers uit de sport.

Kampioenen
De Nederlands, Europees en wereldkampioen van 2012 in de klasse Men 17-24, Robin van der Kolk, is aanwezig. Datzelfde geldt voor meervoudig Nederlands kampioen Raymon van der Biezen. Sarah Walker, die voor Nieuw-Zeeland zilver won op de Olympische Spelen, heeft ook een groep kinderen onder haar hoede. De Brit Liam Phillips (dit jaar wereldkampioen) doet ook mee, net als als Olympisch BMX-rijder Stefany Hernandez (Venezuela) en wereldkampioen Caroline Buchanan (Australië). Isenia: “Sommige van die jongens en meisjes hebben een enorm bereik. Die hebben rustig 24 duizend followers op twitter of mensen die hun fanpage op Facebook volgen. Ik ben benieuwd, volgens mij levert deze baan heel veel goede publiciteit op voor het eiland en kun je ook het sporttoerisme hiermee stimuleren.”

WK-niveau
Dat hangt niet alleen van de BMX-rijders af, ook de track speelt mee. Is die echt zo goed? Isenia: “Ik overdrijf niet. Dit is geen baan die alleen de internationale normen haalt, maar eentje van het niveau dat je er een WK op kunt organiseren. Vroeger gingen goede BMX-rijders naar Nederland omdat de banen daar beter waren. Met deze baan heb je een heel serieus alternatief voor Nederland, want deze baan is beter dan de meeste banen in Nederland. Echt waar.”

Toernooiraces
Zaterdag beginnen de eerste races om 11.00 uur. De finales zijn er van 15.30 tot 16.15 uur. Zondag beginnen de races vroeger, namelijk om 09.00 uur. De finales worden van 13.30 tot 14.15 uur verreden. Er zijn in totaal negentien verschillende categorieën, onderverdeeld naar leeftijd en geslacht. Alle eerdergenoemde BMX-rijders hebben ook hun deelname toegezegd aan het evenement.

BMX track Damakor

5 reacties op “BMX-track Damakor ingewijd door wereldtop”

  1. Wow….Er zijn nu 3 BMX banen op Curaçao. Geweldig.

  2. Pabien Lucien! Het was een pleasure and honour om met jou aan dit geweldige project te werken!

  3. Goed initiatief, hou de jeugd van de straat en op de BMX baan!

  4. Hopi bon !

  5. Great job Lucien. Nice to hear (besides that political mess and all other messes) that there is still good people with great initiatives and good things going on in Curacao.